Tipikus jelek, amik a klíma meghibásodására utalnak

0
444
klimaszereles - ujbudaklima - brau.hu

Amikor beköszöntenek a nyári hónapok, akkor sok lakásban elviselhetetlen hőség lesz. Különösen igaz ez a magasan lévő panellakásokra, ahol könnyen beszorul a meleg levegő ezzel felfűtve a helyiségeket. Ilyenkor szuper, ha rendelkezésünkre áll egy klímaberendezés, amivel gombnyomásra kellemes hőmérsékletet varázsolhatunk a lakásunkban.

A mai modern klímák ráadásul nemcsak hűtenek, hanem fűtenek is, ami azt jelenti, hogy az átmeneti évszakokban is hasznukat vehetjük. Csak arra kell odafigyelnünk, hogy mindig megfelelően működjön. Vannak ugyanis tipikus jelek, amik arra utalnak, hogy a készülékkel valami gond van. Ekkor pedig a lehető leghamarabb fel kell venni egy szakemberrel a kapcsolatot, akinek a tevékenységei között a klímaszerelés is szerepel.

Nem hűt/nem fűt rendesen

Az egyik legkézenfekvőbb jel, hogy a klímánk nem fűt/hűt megfelelően, de bármennyire is furcsa nem biztos, hogy a jelenség észlelése után szükség van a klímaszerelésre. A hűtés, illetve fűtés klímával csak a megfelelő üzemmód beállításával lehetséges. Előfordulhat, hogy figyelmetlenek vagyunk és hűtési üzemmódra van állítva a gép, holott mi épp fűteni szeretnénk vele vagy épp fordítva. Lehetséges tehát, hogy csak üzemmódot kell váltanunk.

Ha ez rendben van, akkor bizony gyanakodhatunk meghibásodásra. A probléma hátterében sokszor az áll, hogy nincs elegendő hűtőfolyadék a vezetékben, ami egyúttal azt is jelenti, hogy valahol szivárog a rendszer. A szivárgásnak eleinte nincsenek olyan egyértelmű jelei, amire azonnal felfigyelhetnénk. Az első, amit észreveszünk az, hogy nem működik megfelelően a klíma.

Gyengén fújja a levegőt

Szintén gyakori probléma szokott lenni, hogy a készülék gyengén fújja ki a levegőt. Mielőtt tárcsáznánk a szakember számát, hogy klímaszerelésre van szükségünk, érdemes próbát tennünk azzal, hogy újraindítjuk a rendszert. Ha még ezek után sem történik a hűtés, fűtés klímával a megszokott erősségű légmozgással, akkor valószínűleg eltömődött a külső egység vagy felhalmozódott a szennyeződés a szűrőben.