Így működik egy nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátor

0
248
tóparton

Előzetesen talán nem is gondolnánk, ám egy precízen működő nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátor hihetetlen könnyebbséget jelent, amikor a számunkra legmegfelelőbb lehetőséget keressük. Hazánk társadalombiztosítási rendszerének állapota és a korfa folyamatos elöregedése miatt lassacskán elengedhetetlen, hogy időben gondolkodjunk és megalapozzuk saját időskori anyagi biztonságunkat. Ugyanis miképp az egészségügyi ellátásban is egyre hangsúlyosabb a magánorvosi szolgáltatás, úgy a nyugdíjak tekintetében sem hagyatkozhatunk kizárólag az állami ellátórendszerre. Akik még évtizedes távolságban vannak a korhatár elérésétől, gyakorlatilag biztosra vehetik, miszerint kiegészítő jövedelem hiányában drasztikus életszínvonal eséssel kell majd számolniuk. Éppen ezért a legbölcsebb, ha már jó előre megtervezzük, milyen megtakarítási formákkal biztosítjuk későbbi nyugalmunkat, hiszen arra építeni, hogy majd a nyugdíjas éveinkben is dolgozni fogunk, rettentő kockázatos. Elég például a megromlott egészségi állapot és máris borul a számított költségvetés, ha pedig túl későn kapunk észbe, akkor nagyon nehéz lesz megoldást találnunk. Kardinális kérdés tehát már idejekorán elhatározni magunkat és elkezdeni felkészülni a passzív éveinkre. A szolgáltatók hatalmas kínálatából ugyanakkor nem könnyű kiválasztani az igényeinknek leginkább megfelelőt. Szerencsére a Grantis nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátor segítségével percek alatt átfogó képet kaphatunk. 

Milyen szempontok vizsgálata létfontosságú?

Noha laikusként esetleg azt gondolhatnánk, hogy egy megtakarítási forma esetén a legfőképp a havidíj és a lejáratkor kapott összeg mértéke a mérvadó, valójában ennél jóval több mindenre kell nagy hangsúlyt fektetni. Egy ilyen döntés ugyanis hosszú évekre, nem ritkán évtizedekre szól és hatalmas téttel bír. Emiatt aztán elengedhetetlen, hogy mielőtt letennénk a voksunkat egy adott konstrukció mellett, nagyon alaposan mérlegeljük a céljainkat és az élethelyzetünket. Emellett azt is figyelembe kell vennünk, miszerint a különféle nyugdíjbiztosítás módozatok közt igen nagy eltérések vannak. Az összehasonlító kalkulátor megtervezése során épp ezért nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy minél több tényező együttes vizsgálatával a lehető legpontosabb eredmény születhessen a lekérések során. Az elérhető hozamok mértéke ugyanakkor csak egy azok közül a tételek közül, amiket górcső alá kell venni. Egyáltalán nem mindegy ugyanis például az sem, mekkora kockázattűrő képességgel rendelkezünk. Ez a kérdés előzetesen talán kevésbé tűnik jelentékenynek, ám hosszú távon komoly problémákat okozhat, ha túlságosan nagy, vagy épp indokolatlanul kis rizikót vállalunk. A vegyes nyugdíjbiztosítás kifejezetten azok számára lett kifejlesztve, akik szeretnek biztosra menni és a garantált hozamot tartják a legfontosabbnak. A fix kamattal nagy távlatokban lehet előrelátóan tervezni, ám ennek a kényelemnek ára van. Tudniillik a befektetési egységhez kötött módozatokkal jóval nagyobb hozam érhető el, ám ezzel párhuzamosan a rizikó is magasabb. A legkevésbé sem mindegy tehát, hogy milyen kockázatvállalási hajlandósággal bírunk és mik a pontos céljaink. Ezzel együtt az is kardinális, mekkora összeget fektetnénk be, milyen költségekkel járnak az egyes konstrukciók és mekkora távlatban gondolkozunk. 

A nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátor segít leszűkíteni a kört

Tekintettel arra, hogy a csomagok száma igen magas (jelenleg több mint 50 különféle opció közül választhatunk), laikusként valójában embert próbáló feladat lehet megtalálni közülük a legoptimálisabbat. Ezért elsőként elengedhetetlen szelektálni a számunkra lényeges tényezők alapján. Ez papíron ugyan egyszerűnek tűnik, ám segítség nélkül rengeteg időbe és energiába kerül, főképp kellő ismeretek hiányában. Szerencsére egy precíz összehasonlító kalkulátor segítségével mindössze pár kattintással megvalósítható ez a lépés. Ilyenkor a felhasználói értékelések, a teljes költségmutató, illetve az elérhető eszközalapok száma alapján egy objektív listát kapunk, amiből már jóval könnyebb kiválasztani azt a pár szolgáltatást, ami potenciálisan megfelelő lehet. Ezt követően azonban létfontosságú, hogy még a legjelentéktelenebbnek tűnő apróságokat is mérlegre téve tovább szűkítsük a lehetőségeket, míg végül megtaláljuk a tökéletes konstrukciót. A nyugdíjbiztosítás összehasonlító kalkulátor használatát épp ezért egy független pénzügyi tanácsadóval történő konzultációnak érdemes követnie. Ennek során az évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek személyre szabottan vizsgálják meg igényeinket. Az aktuális és a jövőben várható élethelyzetünk figyelembevételével segítenek megtalálni azt a megoldást, amivel hosszú távon sikerrel járhatunk és elérhetjük kitűzött célunkat. Egy körültekintően megválasztott nyugdíjbiztosítás ugyanis a nyugodt időskor garanciája lehet, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a lehető legtökéletesebb módozat mellett határozzunk végül.