Német sörök: A legjobb német sörök 2022-ben

0
6595
német sörök

Németország hihetetlen sörökkel ajándékozta meg a világot.

Amikor vége az Oktoberfestnek, és a söröskorsókat elrakjuk, könnyen elfelejtjük, hogy a világ nagyrészt Németországnak köszönheti, hogy megalkotta a legjobban bevált sörstílusokat. A legendás láger, a sör, amely a Michelin-csillagos éttermekben és a szüleid garázsának poros hűtőszekrényében egyaránt otthonra talált, a világ egy Németország néven ismert szegletéből származik, még mielőtt Németország létezett volna. A Budweiser is láger, persze, de ugyanígy azok a sörök is, amelyek az Oktoberfest hosszú asztalainál díszítik a söröket. Ezek az ősi sörök, amelyeket az különböztet meg az ale-ektől, hogy a hűvösebb hőmérsékleten jól fejlődő, alsó erjesztésű élesztőket használnak, minden söroktatás építőkövei.

A lágerek spektruma majdnem olyan széles, mint maga a sör, a telt, mégis frissítő helles-től a gazdag és füstös rauchbier-ig. De Németországnak nem csak a láger sörök jelentik a hírnevét. Az ország, amely a sörből él, ahogy Amerika állítólag a Dunkin’s-ból, más, mindenütt jelenlévő sörökkel is megáldott minket, köztük a gyümölcsös hefeweizen és a ropogós kölsch. Bár néhány német sörstílus ritkán jelenik meg az államokban, rengeteg olyan amerikai sörfőzde van, amely inspirációt talált ezekben a hagyományos stílusokban, és elkötelezetten igyekszik megismertetni őket az ivók új generációjával. Az alábbiakban szakértőink által összeállított listán bemutatjuk a legjobb német söröket, amelyeket most lehet inni.

A legjobb összességében: Weihenstephaner Hefe Weissbier

Régió: Németország | ABV: 5,4% | Kóstolási megjegyzések: Banán, élesztő, fahéj

„A klasszikus hefeweizen a világ legrégebbi sörfőzdéjétől” – mondja Hagen Dost, a chicagói Dovetail Brewery tulajdonosa és sörfőzője. A sörfőzde hagyományos sörfőzési módszerekre specializálódott, hogy kontinentális európai stílusú söröket készítsen, de a sör, amiről ő beszél, a Weihenstephaner Hefe Weissbierje. Ez a lendületes sör a stílus minden elemét kipipálja, az ízek rétegei között megtalálható a szegfűszeg és a banán, valamint a fahéj és a maláta is.

Mit mondanak szakértőink
„[A Weihenstephaner Hefe Weissbier] tökéletes egy vasárnap reggeli frühschoppenhez – korai pint-hez – weisswursttal, édes mustárral és pereccel.” – Hagen Dost, a Dovetail Brewery tulajdonosa és sörfőzője.

A legjobb Oktoberfest: Ayinger Oktober Fest-Märzen

Régió: Németország | ABV: 5,8% | Kóstolási megjegyzések: Maláta, virágos, narancshéj, kenyér.

Ha Oktoberfest sörökről beszélünk, általában märzenről beszélünk. Ezeket a malátás söröket hagyományosan márciusban főzik, hogy az őszre készen álljanak, és éppúgy ismertek gazdag ízükről, mint a hozzájuk kapcsolódó ünneplésről.

Az Ayinger az ünneplés epicentrumának közelében, München mellett található, és Oktober Fest-Märzenje megtestesíti a fesztivál ízvilágát. Ennek a sörnek „gyönyörű borostyánszínű és rézszínű malátája van, karamellás jegyekkel és egy hatalmas, törtfehér habállvánnyal” – mondja Dost, és az igényes Oktoberfest-ünneplők még egy kis narancshéj vagy szivaros dohányillatot is felfedezhetnek (ha nem zavarja őket túlságosan az ünneplés).

A legjobb Hefeweizen: Schneider Weisse

Régió: Németország | ABV: 5.4% | Kóstolási megjegyzések: Banán, szegfűszeg, szerecsendió

A hefeweizen polarizáló stílus lehet, különösen azok számára, akik még nem ismerik, de ez az egyedi sör remek belépési lehetőséget kínál azoknak is, akik nem kedvelik a sör keserűbb ízvilágát. A hefeweizen jelentése „búzasör élesztővel”, a hefeweizen egy fátyolos sör, amelynek íze banánra és rágógumira emlékeztethet. Ha amerikai változatot keres, a texasi Live Oak készíti az egyik legjobbat. Ha egy német klasszikust szeretne, vegyen egy üveg Schneider Weisse-t. Camstra megjegyzi, hogy „véleményem szerint ez a világ legjobb hefeweizenje, a banános és szegfűszeges jegyek tökéletes egyensúlyával”.

A legjobb Kölsch: Gaffel Kölsch

Régió: Németország | ABV: 4,8% | Kóstolási megjegyzések: Keksz, citrom, fű

Az elmúlt években a kölsch a melegebb hónapokban a szomjoltó, lehetetlenül ropogós láger sörként került reflektorfénybe. Míg számos amerikai sörfőző próbálkozott a stílussal, rengeteg német import sör is elérhető, mint például a Gaffel Kölsch.

Amikor ennek a könnyű, könnyen iható sörnek a fogyasztására kerül sor, Dost a hagyományos módszert javasolja. „Tegyél magadnak egy szívességet, és vegyél egy hagyományos Kölner Stange-ot, hogy megidd ezeket: egy 200 ml-es poharat, amelyet Kölnben folyamatosan friss pohárral cserélnek, amint elérsz az aljára, amíg az alátétet rá nem teszed a pohár tetejére.” A pohárban a pohár tetején van a pohár.

A legjobb pilseni: Rothaus Pils Tannenzäpfle

Régió: Németország | ABV: 5,1% | Kóstolási megjegyzések: Maláta, virágos, citrom

Á, igen, a pilsner: Németország legfogyasztottabb sörkategóriája, és az alapja a mindenütt jelenlévő amerikai lágereknek, amelyek a 19. századi német bevándorlókra vezethetők vissza. (Itt felsorolhatnánk ezeket a márkákat, vagy egyszerűen csak bekapcsolhatja az ESPN-t, és megvárhatja a következő reklámszünetet). Ha egy kicsit homályosabb pilsnerre vágyik, próbálja ki a Rothaus’ Pils Tannen Zäpfle-t, amely Camstra szerint „egy klasszikus a németországi Fekete-erdő régióból, amelyet a baden-württembergi állami tulajdonú sörfőzde állít elő, és amely határozottan megadja a cseheknek a világ legjobb pilsnerének járó címet”. A sörnek nemrégiben kultikus követői lettek New Yorkban, miután egy honvágytól szenvedő német ex-külföldi, Tobias Holler évekig könyörgött a Rothausnak, hogy exportálja a sört, hogy felszolgálhassa brooklyni sörözőjében. Ez 2014-ben sikerült is neki.

Legjobb Dunkel: Weltenburger Kloster Barock Dunkel

Régió: Németország | ABV: 4,7% | Kóstolási megjegyzések: Csokoládé, maláta, kenyér

A német sörök kóstolása tökéletesen emlékeztet arra, hogy nem minden láger sörnek kell világosnak és világosnak lennie. Neve ellenére a dunkel, vagyis a „sötét” egy olyan láger, amely a sör színskálájának közepén helyezkedik el. Védjegye a karamellizált müncheni maláta használata, amely desszertszerűséget kölcsönöz a sörnek anélkül, hogy túlságosan édes lenne. „Ez a sör túlságosan nagyszerű” – mondja Dost a Weltenburger Kloster Barock Dunkel söréről. „Egy kategóriateremtő dunkel: malátás, testes, csokoládés, örökké tartó törtfehér habbal, üvegkorsóban tálalva”.

Legjobb Helles: Augustiner-Bräu Edelstoff

Régió: Németország | ABV: 5,6% | Kóstolási megjegyzések: Széna, keksz, méz

Az 1890-es évekre Münchenben már évszázados múltra tekint vissza a híres sötét sörök gyártása, de ekkor kezdték észrevenni a problémát: az emberek hirtelen szuperül szerették ezt a könnyű, ropogós „pilsner” kategóriát. Így a vállalkozó kedvű bajorok kitalálták a saját „világos lágerpálinkájukat”, és hogy ne legyen félreértés, Hellesnek nevezték el – ami azt jelenti, hogy „világos” vagy „világos”.

Az Augustiner-Bräu München legrégebbi független sörfőzdéje, amelynek története 1328-ra nyúlik vissza, és az Edelstoff helles az egyik legnépszerűbb termékük. A pilsnerhez vagy kölschhez képest a jó helles egy kicsit teltebb és egy kicsit édesebb, és ez alól az Edelstoff sem kivétel: keresse a széna, a frissen vágott fű, a keksz, a pirított kenyér, sőt, egy leheletnyi méz és kamilla játékos jegyeit.

Szakértőink véleménye
„Ha nem számolod literenként, hogy mennyit ittál, akkor rosszul csinálod.”

A legjobb Bock: Einbecker Ur-Bock Dunkel

Régió: Németország | ABV: 6,5% | Kóstolási megjegyzések: Karamell, mazsola, melasz.

Itt maradunk a láger területén, de megemeljük az ABV-t és kirándulást teszünk a történelem történelmébe. Az eredetileg a 14. században Einbeck városában főzött sör (a város nevének helytelen kiejtése miatt a pletykák szerint a sör az „ein bock” nevet kapta), a bock egy erős láger, hangsúlyozottan malátás jelleggel. Számos stílusban létezik, a tavasszal népszerű, gazdag és frissítő maibocktól a téli estéken a lélek felmelegítésére főzött sötétebb, komorabb „dunkles bock”-okig.

Az Einbecker Ur-Bock Dunkel egy klasszikus dunkles bock, amelyet ugyanabban a városban készítenek, ahol a stílus hét évszázaddal ezelőtt született, és amelyet még mindig az eredeti, 1851-es mintára készült palackba csomagolnak. A sima, malátás ízvilágot a karamell és a mazsola jegyeivel büszkélkedhet, és a karamell és a melasz kölcsönhatását csak egy kis komlós jelleggel ellensúlyozza.

A legjobb Doppelbock: Paulaner Salvator

Régió: Németország | ABV: 7,9% | Kóstolási megjegyzések:  Csokoládé, füge, fűszeres komlósság.

A bockoknál is nagyobbak és bódítóbbak a doppelbockok, amelyek a malátás bockok jellegzetes profilját még gazdagabb, teltebb szájízzel és magasabb alkohollal hangsúlyozzák. A doppelbockok nagyapja a Salvator, amelyet először a 17. században a Paulai Szent Ferenc ferences szerzetesek készítettek. A legenda szerint a szerzetesek a nagyböjt idején okos megoldásként hozták létre a gazdag, malátás, édes sört: a kegyességük miatt böjtölni kényszerültek, de ez nem jelentette azt, hogy ne élvezhették volna a folyékony kenyeret az éhínség idején.

Még ha jelenleg nem is böjtöl, akkor is nehéz lesz ellenállni a Salvator csokoládé és karamellás maláta hívogató aromáinak, vagy a gazdag, fügés kenyér ízének – mindezt szépen leköti a fűszeres komló gyenge benyomása a lecsengésben. A következő körre pedig mindenképpen kóstoljon meg néhány más ikonikus müncheni dopplebockot, mint például a Spaten Optimator és az Ayinger Celebrator, amelyek mindegyike hagyományosan „-ator” betűvel végződik, a tartós stílus elindítója előtt tisztelegve. (Még néhány kiváló amerikai változata ennek a német klasszikusnak is megtartja az „-ator” utótagot, mint például a Tröeges magasan kitüntetett Tröegenatorja).

Legjobb barnasör: Kostritzer Schwarzbier

Régió: Németország | ABV: 4.8% | Kóstolási megjegyzések: Mogyorós, Pumpernickel, keserű csokoládé.

Ha arra kérném, hogy nevezzen meg egy sötét sört, amely mély pörkölt malátaízzel rendelkezik, de nincs nagy teste vagy magas alkoholtartalma, a Guinness tűnhet kézenfekvő válasznak. De Németországnak megvan a maga sajátos felfogása a „sötét sör könnyű testtel”, és a krémes stout helyett egy karcsú, karcsú láger sör, mindazzal az eleganciával és precizitással, amit a finom német mérnöki munkától elvárunk. A Schwarzbier („fekete sör”) 4-6 százalékos alkoholtartalmú láger, amelyet sötétre pörkölt malátából készítenek, és Németország egyik legismertebb schwarzbiere a Kostritzer. Az 1543 óta működő sörfőzdében készülő Kostritzer pörkölt, diós illatú, a pumpernickel és a keserű csokoládé ízét idézi.

Azt mondják, hogy a legendás német író, Johann Wolfgang von Goethe egy betegsége idején, amikor nem tudott ételt enni, csak Kostritzer schwarzbierből élt. (Nem javasoljuk, hogy minden étkezését Kostritzerrel helyettesítse, de ez egy finom, ha kissé meggondolatlan kísérlet lenne is.) A Kostritzer sörrel való táplálkozás a legjobb választás.

A legjobb Rauchbier: Aecht Schlenkerla Rauchbier

Régió: Németország | ABV: 5,2% | Kóstolási megjegyzések: Füst, pörkölt maláta, hús

Ha azt hitted, hogy a hefeweizen polarizál, mit szólnál egy olyan sörhöz, amelynek egyenesen füst íze van? Azoknak az igényes ivóknak, akik azt szeretnék, hogy a sörük a szalonnára vagy egy szelet füstölt szegyszegyre emlékeztessen, a rauchbier a megfelelő választás. Ez egy szokatlan stílus, a füstölt malátából származó erőteljes íze miatt. Az Aecht Schlenkerla Rauchbier azt állítja magáról, hogy az eredeti füstölt sör. „Bambergben gyártják; a märzen fajta a személyes kedvencem” – mondja Camstra. „Szomszédok a malátaszállítóval, a legendás Weyermann Malzfabrikkal”.

Végső ítélet

Németország nemcsak a legikonikusabb sörök, hanem a legmaradandóbb sörstílusok közül is néhányat adott a világnak, ezért emelje kalapját az öreg Németország előtt, amikor legközelebb egy ropogós lágert vagy egy ízgazdag hefeweizent élvez, bárhonnan is származzon. Addig is nyisson fel egy frissítő Edelstoff helles sört az Augustiner-Bräutól (megvásárolható az Instacarton) vagy egy gazdag Salvator dopplebockot a Paulanertől (megvásárolható a TotalWine.com-on), és élvezze az egyedülálló bajor történelem megkóstolásának utánozhatatlan élményét.

GYIK
Mi a német sörök jellegzetes stílusa?
Ahogy fentebb már felsoroltuk, Németország sörkultúrája rendkívül sokszínű. A kézműves sörökhöz képest azonban, amelyeket sok amerikai sörrajongó megismert, elmondható, hogy a klasszikus német stílusok közül sokan nagyobb hangsúlyt fektetnek a malátára és a hozzá kapcsolódó ízekre (kenyér, karamell, pirítós), mint a komlóra (fűszer, keserűség, fűszeresség).

Magasabb vagy alacsonyabb az alkoholtartalmuk?
Ez is változó: míg a könnyedebb, ropogósabb sörök (kölsch, pilsner stb.) alkoholtartalma megfelel a nemzetközi „pale lager” sörökének (4,5-5 százalék), addig a gazdagabb sörök, például a dopplebockok könnyen 8 százalék körül mozoghatnak. (A német söröknek vannak más osztályai is, mint például a ritkán látott Eisbock – szó szerint „jégbock”, amely azért kapta ezt a nevet, mert a sörfőzők lefagyasztják a bockot, majd a víztartalom csökkentése és az alkoholtartalom növelése érdekében jeget távolítanak el belőle -, amelyek alkoholtartalma jóval 10 százalék fölé is emelkedhet.)

Meddig tárolhatók a német sörök?
Az alkohol tartósítószerként hat, ezért minél alacsonyabb az ABV, annál frissebben érdemes tervezni a német sörök fogyasztását. A pilsnert és a schwarzbiert legfeljebb 4-6 hónapig tárolja. Még a viszonylag magas alkoholtartalmú (8 százalékos) dopplebockok is általában frissen fogyasztva a legkifejezőbbek, de bár egy vagy több éves érleléssel a szénsavtartalom kissé csökkenhet, az ízek és a szájíz valószínűleg ugyanolyan szépek maradnak.

Mi az ideális hőmérséklet a német sörök tálalásához?
Minél könnyedebb és ropogósabb a sör, annál hidegebben kell tálalni. A kölsch és a helles 5-6 fokosan teljesít a legjobban (közvetlenül a jégfürdőből vagy a hűtőszekrény leghidegebb részéből), míg a nagy, magas alkoholtartalmú dopplebockok „pincehőmérsékleten” (12-13 fok) fognak ragyogni. A valahol a kettő között elhelyezkedő sörök – dunkelek, hefeweizens – esetében nyugodtan oszd meg a különbséget. De ha kétség merül fel, inkább a hidegebbet válassza, mint a melegebbet. (Végül is, a pohárban úgyis felmelegszik.)