Cseh sörök – melyik a 15 legjobb Cseh sör márka?

0
16423
cseh sörök

A régi időkben nem volt vezetékes víz és csatornarendszer. A vizet kutakból, folyókból vagy tavakból ittuk. Ugyanott, ahol tisztálkodtunk és fürödtünk, így a víz gyakran megbetegítette az embereket. Ezért az emberek sört kezdtek inni víz helyett, mert az biztonságosabb volt.

A sör akkoriban más volt. Melegen itták, és elég nehéz volt ahhoz, hogy egy étkezést helyettesítsen. De a mai Cseh Köztársaságban a lakosok önként isznak sört. Mert szeretik. És még mindig több sört isznak, mint bármely más ország a világon! Fedezzük fel tehát a legjobb cseh söröket.

A legjobb cseh sörök listája

1. Pilsner Urquell

Bár ez a sör néha lengyelként szerepel a listán, jelenleg kizárólag Plzeňben, egy cseh csúcssörfőzdében főzik. Egy ideig Lengyelországban és Oroszországban is főzték. Most azonban a cseheké a kizárólagos sörfőzési jog. A világ első pilseni sörének tartják, amelyet Josef Groll talált fel 1842-ben. A pilsner a bolygó legnépszerűbb sörstílusa – szeszes, könnyű és könnyen iható.

Az Urquell 4,4%-os alkoholtartalommal rendelkezik, vastag, hosszan tartó habbal. És még vastagabb lesz attól függően, hogy hogyan töltöd ki. A szögelésnek művészete van, és három különböző módszer – sňyt, hladinka és mlíko – az alkalomnak megfelelően. Az Urquellt háromszorosan fejtik (a morva cefrét háromszor melegítik), és párhuzamosan Saaz komlóval és lágy vízzel főzik.

2. Černa Horá Velen

Azt mondják, a csehek több sört isznak, mint vizet. Szóval jó, hogy ilyen jól főzik. Második mintánk Morvaország egyik legrégebbi sörfőzdéjéből származik, amely 1530-ban nyitotta meg kapuit. A Cerna Hora kifejezés jelentése „fekete hegy”. Így aztán Montenegrónak fordítva is találkozhatunk vele. Ez pedig zavaró lehet, hiszen Montenegró egy teljesen más ország! De térjünk vissza a sörhöz.

A Velen egy felsőerjesztésű homályos sör, 4,8%-os alkoholtartalommal. Szűretlen búzamalátából épül – ettől lesz zavaros. Az IBU értéke 16, az illata pedig kifejezetten élesztős. A szalmaszínű sörnek vastag, gyorsan elillanó habos habja van. Ízében gyümölcsös, banános és szegfűszeges. A sörben van egy kis édesség és fűszeresség, lágy, szénsavas szájízzel.

3. Březnický Ležák

Ha jól számolunk, a csehek annyi sört isznak, hogy minden férfi, nő és gyermek naponta 4-5 deci sört iszik. És nagyon különleges etikettjük van a koccintás (szemkontaktus és a karok keresztbe vetése tilos), a tálalás (mindig alátétet használjanak, és a habot jól adagolják) és a rendelés (a hüvelykujjukat használják, nem úgy, mint az Angolkisasszonyok című filmben. Most pedig beszéljünk erről a könnyű testű lágerről.

Az 5,2%-os ABV-t négyszer komlózták, majd hat hétig pincében érlelték. Gazdag arany színű, zsemleszínű illatú, és közepesen kesernyés lecsengése van. Földrajzilag védett ital (Březnicéből), akárcsak a pezsgő vagy a grodziskie. 1999 óta kizárólag a Herold sörfőzde főzi. A sörhöz Žatecký poloraný červeňák komlót és helyi kútvizet használnak.

4. Czechvar Lager

A Budweis a csehországi České Budějovice város helyi neve. A cseh Budweis és az amerikai Bud körül tehát van némi vita. De ássunk bele egy másik cseh sörbe, amely nagyot megy az államokban. A Czechvar az itthon főzött Budvar Budweiser, de nemzetközileg „Czechvar” néven árulják, hogy ne keverjük össze az amerikai Buddal.

A Czechvar 5%-os ABV-vel és 22 IBU-val rendelkezik. Saaz amerikai komló és helyi morva árpa maláta felhasználásával készül. A sörfőzővíz ősi, jeges víztározókból származik, házon belüli lágerélesztővel. Ez egy lassú főzésű, hidegen erjesztett sör, amely akár hétszer tovább marad a kádakban, mint egy átlagos sör. Ez egy komlós sör, sűrű habbal és aranyszínű tónussal.

5. Zichovec Coconut Stout

Észrevetted, hogy a legjobb cseh söröknél ABV helyett fokjelzés van? A helyiek az említett fokokra utalva 10-es vagy 12-es söröket írnak le. Ezt hívják Balling-skálának, és minél magasabb a fok, annál édesebb a sör. Durva útmutatásként a 10 fokos sörök 3,5%-os ABV-vel rendelkeznek, míg a 12 fokos sörök 4,2%-os ABV-vel. Ha már itt tartunk, ennek a kókuszos stoutnak 14,5%-os a birodalmi ABV-je.

Három külön-külön főzött sör sötét keveréke. A sörfőzés után a stout sör 18 hónapig érlelődik olyan hordókban, amelyekben korábban bourbont érleltek. Ezután a szurokfekete stout sört palackozás előtt pörkölt kókuszdió felett vezetik át. Édes sör, pörkölt ízzel, zab, búza és árpa maláták keverékével. A habja vékony, de az illata, az íze és a sör zamata isteni.

6. Kozel Premium Lager

A Kozel csehül kecskét jelent – ez magyarázza a címkén látható szőrös kecskét. A sörfőzde 1874 óta létezik, és jelenleg az Asahi (Japán) tulajdonában van. A helyiek különös módon élvezik a Kozel sört. Sötétebb sörüket barista stílusú fahéjas művészettel tálalhatják. Vagy a poharat mézzel lehet szegélyezni. Rendelhetünk fél-fél (sötét és prémium keverék) sört is.

Ez utóbbi lehetőség lehet Kozel Cut (keveretlen) vagy Kozel Mix (teljesen kevert). De minket inkább a világosabb láger érdekel. A sörhöz helyi Premiant komlót és háromféle malátát használnak. A sör színe halvány arany, az alkoholtartalom pedig 4,6%. Sima sör, vastag, nem túl sokáig tartó habbal. Ennek a meleg vajas sörnek az illatában keksz és gyümölcs jegyei vannak.

7. Matuška California Lager

Ennek a sörnek a nevében benne van Kalifornia, így a nyugati part rajongói valószínűleg élvezni fogják. Ez a 12 fokos sör a Matuška sörfőzde kézműves lágere. Az ABV-je 5,2%, az IBU-értéke pedig 35. Enyhén kesernyés és erős illatú. Malátái a pilseni és a karamell, míg komlói a cascade, a citra és a helyi bohém ŽPČ (Žatecký poloraný červeňák). Ez egy szezonális alsóerjesztésű sör.

A sörfőzde az APL (American Pale Lager?) kategóriába sorolja, de az amerikai komló használata miatt az APA soron van. Matuška-ban ez egy barna palackos sör, de az exportált változatot gyakran zöldbe palackozzák, úgyhogy ne essünk pánikba. Ennek a mogyorós sörnek citrusos illata van, szenvedéllyel és grapefruittal. Nagy, habos habja van, íze pedig a maláta és a méz felé hajlik. Száraz lecsengése van.

8. Svijanský Máz

Ez a sör még csak 1998 óta létezik, de máris letette névjegyét. Ez a márka legkelendőbb söre, és Csehországban az egyik legjobban mozgó sör. A sör Saaz komlót és komlókivonatokat tartalmaz. A sör ABV-je 4,8%, EBC-je pedig 30. Ízében kesernyés, de kellemes módon. És hagyományos cseh módon főzik, tehát négyszer komlózták és nem pasztőrözték.

Ez egy 11 fokos sör, és könnyebb, mint más cseh sörök. Vastag a habja és aranyszínű. Ennek a sörnek van egy speciális változata – Zámecký Máz – a Chateau Svijanský bevezetésére. Úgy indul, mint a szokásos Svijanský Máz, de további erjesztési körökön megy keresztül, hogy a sör krausen legyen. Ez két-három napig tart, majd további három-négy hétig hordós érlelésre kerül sor.

9. Bernard gluténmentes láger

A Bernard sörfőzde már az 1600-as évek óta létezik, de csak 2009-ben kezdtek el sört exportálni. A sörök széles skáláját kínálják az alkoholmentes szilvás söröktől a bohém sörökig. Mi most a gluténmentes kínálatukat vesszük szemügyre, mivel egy ideje hatalmas a gluténellenes mozgalom. A Bernard Gluten-Free Pale Lager 4,9%-os ABV-vel és 37 IBU-val rendelkezik.

A sör 45 kalóriát tartalmaz minden 100 ml italban. További tápértékadatok 100 ml-re vetítve: 4,2 g szénhidrát, 0,7 g fehérje és 0,5 g hozzáadott cukor. A gluténtartalom 20 ppm alatt van, így cöliákia diagnózis esetén is biztonságos. A halvány aranyszínű sör sűrű habot ereszt, ha jól öntjük. Ez a 12°-os sör lengőfedeles – és ez az apró érintés talán elég lesz ahhoz, hogy megragadj egy üveggel. Király!

10. Starobrno Medium

Érdekes, hogy más országok néha a mi ízlésünkre szabott termékeket készítenek. A Starobrno – például – olyan kézműves sörökkel rendelkezik, amelyek úgy tűnik, hogy az USA-ra vannak szabva. Van köztük egy piros vidám sör, egy IPA és egy APA. Az APA-juk az első szűretlen sörük, tele amerikai komlóval. De most éppen a közepes láger sörük érdekel minket.

Ez egy 11 fokos sör, 4,7%-os ABV-vel, 26 IBU-val és 13-as EBC-vel. A sört kétsoros morva árpamalátából és szatmári komlóból főzik. Minden 100ml körülbelül 40 kalóriát tartalmaz. A színe valamivel sötétebb, mint a legtöbb lágeré, de nem egészen borostyánszínű. Vastag, stabil habja van. Malátái háttérbe szorítják a komlót, de így is kiegyensúlyozott sör.

11. Raven Black Label #3

Igen, a #3 azért számít, mert a Raven Black különböző számozott ízekben kapható. A #3 egy Champagne Strong Ale … és tudod, hogy a zymurgisták nem veszik félvállról ezt a szót. Nem, ebben a sörben nem francia szőlő van … de pezsgőélesztővel főzik Nelson Sauvin Hallertau Blanc-val, így a söröd kellemesen pezsgőssé válik, és lágy szájérzetet produkál.

És akárcsak a pezsgő, a #3 sört is kétszer erjesztik. Először a hordóban tölgyfaforgácsokkal és cukorral … majd a tálalás előtt palackban kondicionálják. Meg kell rázni a felbontás előtt, hogy az élesztős üledék egyenletesen eloszoljon. Óvatosan nyissa ki, mert a pezsgővel ellentétben nem akarja, hogy a hab egy része a pohárba kerüljön. Az ABV 10,5%, az IBU 15, és 22 fokos.

12. Raven Black Label #4

Ez a sör túlságosan amerikai ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk. Ráadásul, ha kezdő vagy, ez egy ismerős bevezetés a cseh sörökbe. Talán még a legjobb cseh sör is a beavatatlanok számára. Ez egy vörös meggyes sör, amely a wild ale kategóriába sorolható. Az ABV 8,1%, az IBU értéke 20, a Balling Scale Rating 15°. A sörfőzők elég büszkék erre a sörre – ez egy komplex főzet.

A sört (hivatalosan Sour Wild Cherry Ale néven fémjelzik) 14 különálló tölgyfahordóban érlelik fél évig. Ezekben a hordókban korábban vörösbort tároltak, így a sör boros minőséget örököl. Ezeket a hordókat aztán összekeverik, hogy a tökéletes keveréket hozzák létre, mielőtt a főzetet újra erjesztik. Az erjesztés második fordulójához savanyú morva Fanal cseresznyét használnak.

13. Clock No Idols

Ennek a kifejezésnek angolul nem sok értelme van. Úgyhogy feltételezzük, hogy valami elveszett a fordítás során. Legalábbis abban biztosak vagyunk, hogy a Clock a sörfőzde neve. Ettől függetlenül ez a 15 fokos sör 6,5%-os ABV-vel és 55 IBU-val rendelkezik. Ez egy aranyszínű APA, amelynek EBC értéke 8. És mielőtt pánikba esnél, a kalóriaszámítások (2340) egy 1 literes üvegre (majdnem 34 oz) vonatkoznak.

Ez 3-4 doboznyi mennyiséget jelent. És ez HB 366 aka Equinot aka Ekuanot komlóval és Mosaic komlóval van felsőerjesztve. A sörnek vékony habja van, jó tartással. Hosszan tartó erdei gyümölcsök, citrusok és trópusi ízek utóízét kínálja. Ezek közé tartozik a passió, az áfonya, a cinege és az eper. A sörnek emellett enyhén gyógynövényes illata és mélyen malátás íze van.

14. Znojemské Rotunda

A Znojmo ötféle változatban (három 11-es, egy 12-es és egy 14-es) létezik, de mindegyiket nyílt erjesztési eljárással készítik. A söröket pilsnek minősítik, de lágerkádban főzik őket, így kapják meg azt a kenyér ízű ízt. A sörfőzés után ezek a sörök legalább 6 hetet pihennek a pincében a palackozás előtt. A ma bemutatott pivo a 11° Rotunda sör, amelynek ABV-értéke 4,5%.

A címke barna, a sör IBU értéke 20, EBC értéke pedig 26. Ez egy zavaros sör – pasztőrözetlen és szűretlen. Ennek a lágernek a színe a borostyán felé folyik. (Félsötétként van meghatározva). A Rotundát Pilsen, Melanoidin és Caramel árpával malátázták. Komlói a ZPC és a Sladek, ami enyhén komlós illatot és erősen malátás, 53 kalóriás szájízét adja a sörnek.

15. Českobudějovické Dark Lager

Listánkat egy ilyen földrajzilag védett sörrel zárjuk. Csakhogy ez egy kicsit más, mert itt a sörfőzővíz az, amit ellenőrizni kell. A minősítéshez a České Budějovicei medencéből kell meríteni. A medencében van egy földalatti tó, amelynek vizét morva árpával és ZPC komlóval pürésítik. Ez a borostyánsárga lager 90 EBC-vel és 24 IBU-val rendelkezik.

A sör ABV-je 4,7%, és egész komló tölcsérrel főzik. A maláták cseh, bajor és karamell színűek. Ez egy elég sűrű sör, így számítson az itiszre. Minden 100ml-ben hatalmas 176 kalória van, beleértve a mínuszos sót (0,00275g), 0,19g cukrot és 3,62g szénhidrátot. Csekély mennyiségű glutént (68mg/l) és gliadint (34mg/l) tartalmaz. Hivatalosan Budvar Lager néven ismert.

A cikk forrása: https://renegadebrewing.com/best-czech-beer/

Egy másik lista a legjobb cseh sörökről, a ratebeer.com weboldalról

Név pont átlag Stílus
1 Pilsner Urquell Nefiltrovaný (From The Wood) 4.06 Pilzeni – cseh / cseh
2 Zichovec Stout Coconut 34 3.99 Stout – Birodalmi ízesítésű / tésztás
3 Matuška Stout 3.85 Stout
4 Zichovec / Zhůřák Brewstock Juice 15 3.84 IPA – Mogyorós / New England (NEIPA)
5 Sibeeria / Nepomucen Two-Headed Giant 3.82 IIPA DIPA – Imperial / Double Hazy (NEIPA)
6 Sibeeria Candynskij 3.82 Stout – császári ízesítésű / péksüteményes
7 Zichovec Stout Coffee + Maple Syrup 31 3.82 Stout – Imperial ízesítésű / tésztafélék
8 Matuška Hellcat 3.82 IIPA DIPA – Imperial / Dupla IPA
9 Raven Black Label #3 Champagne Strong Ale 3.81 Belga sör – Strong Pale
10 Zichovec Imperial Stout Burbon 34 3.78 Stout – Imperial
11 Pilsner Urquell Nefiltrovaný 3.77 Pilsener – cseh / cseh
12 Raven / Wild Creatures Black Label #4: Sour Cherry Wild Ale 3.77 Savanyú / Vad sör – ízesített
13 Matuška Tropická Raketa (Tropical Rocket) 17° 3.76 IPA
14 Zichovec Nectar of Happiness 17 3.76 IPA – Mogyorós / New England (NEIPA)
15 Clock No Idols! 15° Rye IPA 3.76 IPA – rozs
16 Matuška Apollo Galaxy 3.75 Pale Ale – amerikai (APA)
17 Clock Sarah 24° Russian Imperial Stout – Barrique 3.74 Stout – Imperial
18 Sibeeria Big Maple Tree 3.74 Stout – Imperial ízesített / péksüteményes
19 Matuška Zlatá Raketa (Golden Rocket) 17° 3.73 IPA
20 Axiom Brewery / Deer Bear Stormbreaker Triple NEIPA 3.73 IIPA DIPA – Imperial / Double Hazy (NEIPA)
21 Zichovec Dip Me Into Citra 20 3.73 IIPA DIPA – Imperial / Double Hazy (NEIPA)
22 Kocour K32 Barrique Dictador 3.73 Árpabor / Búza bor / Rozsbor
23 Sibeeria IPA TONE 0202 3.73 IPA – mogyorós / New England (NEIPA)
24 Sibeeria IPA TONE 0201 3.72 IPA – mogyorós / New England (NEIPA)
25 Zichovec NEIPA Mosaic + Amarillo 17 3.72 IPA – Hazy / New England (NEIPA)
26 Zichovec Sour Passion Fruit + Guava 12 3.72 Berliner Weisse – ízesített / Catharina Sour
27 Sibeeria / Ārpus One Night In Hell 3.72 Stout – Imperial ízesített / péksütemény
28 Zichovec Coconut Macaroons 22° 3.71 Stout – Imperial ízesített / péksütemény
29 Matuška Černá Raketa (Black Rocket) 17° 3.71 IPA – Fekete / Barna / Cascadian Dark
30 Chyše American Winter Ale 17° 3.70 Strong Ale – amerikai
31 Zichovec Imperial Bounty 20 3.70 Porter – Imperial ízesített
32 Zichovec Rohlíček 20 3.70 Stout – Imperial ízesítésű / péksüteményes
33 Clock No Idols! 19° Double IPA 3.69 IIPA DIPA – Imperial / Double IPA
34 Zichovec Stout LAPHROAIG 3.69 Stout – Imperial
35 Kocour K31 Barrique Sailor Jerry 3.69 Árpabor / Búza bor / Rozsbor
36 Sibeeria Ledoborec 3.69 Porter – Balti
37 Zichovec Juicy Lucy 15 3.69 IPA – Mogyorós / New England (NEIPA)
38 Falkon Stalker IPA 3.69 IPA
39 Zichovec Zkruhu Zkruhovec 3.69 IPA – Mogyorós / New England (NEIPA)
40 Wild Creatures Summer Ribes 3.68 Savanyú / Vad sör – ízesített
41 Černý Potoka / Zichovec Double Stolen Haze 17° 3.68 IPA – Mogyorós / New England (NEIPA)
42 Wild Creatures Tears of Saint Laurent 3.68 Lambic – ízesített
43 Černý Potoka Cloud Scanner 3.68 IPA – mogyorós / New England (NEIPA)
44 Falkon Idiot IPA 14° 3.68 IPA
45 Zichovec Fruit Smoothie 17 3.68 Savanyú / vad sör – ízesített
46 Zichovec NEIPA Sabro 17 3.68 IPA – mogyorós / New England (NEIPA)
47 Svatý Norbert Autumn Pale Ale (Antidepressant) 3.68 Pale Ale – amerikai (APA)
48 Svatý Norbert Tříkrálový Pšeničné 16° (Weizenbock dunkel) 3.68 Weissbier – Weizenbock
49 Raven / Yankee & Kraut Double Cream Black IPA 3.68 IPA – Fekete / Barna / Cascadian Dark
50 Kocour K32 3.67 Árpabor / Búza bor / Rozsbor