Mennyi idő alatt megy ki a sör

0
61030
sör mennyi idő alatt megy ki a szervezetből

Az alkohol egy tudatmódosító hatású szer, amelynek rövid az élettartama a szervezetben. Amint az alkohol a véráramba kerül, a szervezet óránként 20 milligramm per deciliter (mg/dl) sebességgel kezdi meg az anyagcserét. Ez azt jelenti, hogy ha a véralkoholszinted 40 mg/dl lenne, akkor körülbelül két órát vesz igénybe az alkohol metabolizálása.

 • egy sör mennyi idő alatt megy ki a szervezetből?
  Attól függ, mekkora sör, milyen alkolhol tartalmú
 • egy üveg sör mennyi idő alatt megy ki a szervezetből?
  A szonda, attól függően mutatja ki, mit ettél utána. 2-3 óráig biztosan kimutatja. A hatása kb. 2 óra múlva elmúlik, de ez nagyon sok mindentől függ.
 • 3 sör mennyi idő alatt megy ki a szervezetből?
  Elvileg 3x annyi ideig tart, mint egy sör.
 • egy korsó sör mennyi idő alatt megy ki a szervezetből
  A csapolt söröknek jellemzően kisebb az alkohol tartalma, kivéve, ha valami spéci kézműves sört iszol. Mindenképpen meg kell kérdezni a csapost.
 • sör mennyi idő alatt megy ki a szervezetből?
  4-5%-os normál korsó sör, normál 80 kg-os férfi szervezetéből nagyjából 2-3 óra alatt „kimegy”, de a szonda még ilyenkor is okozhat meglepetést.

Figyelem, Magyarországon Zéró tolerancia van érvényben, így a legjobb, ha egyáltalán nem iszol, ha vezetsz. Ha mégis szükséges lehet, nagyjából korsónként 3 órával számolhatsz, de ha biztosra akarsz menni, beszerzel egy alkohol szondát és kocsiba ülés előtt teszteled magad!

Mennyi időbe telik, amíg az alkohol hatása elmúlik?

Az alkohol anyagcseréje állandó sebességgel zajlik, de egyesek hosszabb ideig érezhetik az alkohol hatását. Ez azért van, mert a véralkoholkoncentráció emberenként és helyzetenként változhat. A véralkoholkoncentráció (BAC) a vérében lévő alkohol mennyiségét jelenti a vérében lévő víz mennyiségéhez viszonyítva. Ha például két ember véralkoholszintje 20 mg/dl, az alkohol mindkét személynél körülbelül egy óra alatt metabolizálódik, de a BAC-értékük nagyon eltérő lehet.

Számos tényező befolyásolhatja a BAC-értéket és azt, hogy Ön hogyan reagál az alkoholra, többek között:

 • életkor
 • súly
 • alkoholfogyasztás éhgyomorra
 • gyógyszerek
 • májbetegség
 • sok ital fogyasztása rövid időn belül, amit tivornyázásnak, vedelésnek is neveznek.

Az is fontos, hogy tudja, mennyi alkohol van az italában (sörében), mert ez határozza meg, hogy mennyi idő alatt bomlik le az alkohol. Egyes söröknek például magasabb az alkoholtartalmuk, ami befolyásolja, hogy mennyi alkoholt fogyasztasz egy italból.

Az alábbiakban általános becslések szerepelnek arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig tart a különböző alkoholos italok anyagcseréje, bár ezek az idők az italban lévő alkohol mennyiségétől függően változnak:

Az alkoholos ital típusa / Átlagos anyagcsere-idő
kis feles (2cl) szeszes ital 1 óra
korsó (4-5 dl) sör 2 óra
nagy pohár (3 dl) bor 3 óra

Vannak bizonyos lépések, amelyekkel csökkentheti az alkohol hatását.

 • Az ételek segíthetnek a szervezetednek az alkohol felszívódásában.
 • A víz segíthet csökkenteni a BAC-értéket, bár a 20 mg/dl alkohol metabolizálásához még mindig egy óra szükséges.
 • Kerülje a koffeint. Mítosz, hogy a kávé, az energiaitalok vagy bármilyen hasonló ital gyorsabban enyhíti a mérgezést.

Hogyan szívódik fel az alkohol?

Amikor alkoholt fogyasztasz, az először az emésztőrendszerbe kerül. Az alkohol azonban nem úgy emésztődik, mint az ételek és más italok. Az egyetlen italból származó alkohol körülbelül 20 százaléka közvetlenül az erekbe kerül. Onnan pedig az agyadba kerül. A maradék 80 százalék a vékonybélbe, majd közvetlenül a véráramba kerül.

Az alkohol életciklusának utolsó lépése az alkohol eltávolítása a szervezetből a májon keresztül. A májával kapcsolatos bármilyen probléma lelassíthatja ezt a folyamatot.

Vizelet vs. kilégzési tesztek

A vizeletvizsgálat jóval az utolsó ital elfogyasztása után is képes kimutatni az alkoholt. Ezek a tesztek az alkohol metabolitjainak nyomait keresik. Az átlagos vizeletvizsgálat 12 és 48 órával az alkoholfogyasztás után képes kimutatni az alkoholt. A fejlettebb tesztek 80 órával az ivás után is képesek mérni az alkoholt a vizeletben.

Az alkoholtesztek légzéssel rövidebb időn belül is kimutathatják az alkoholt. Ez átlagosan körülbelül 24 órát jelent. Egy kis készülék, az úgynevezett alkoholszondás készülék méri az Ön BAC értékét. Bármely 0,02 feletti szám nem tekinthető biztonságosnak a vezetéshez vagy más biztonsági alapú feladatokhoz.

Az alkohol akár 90 napig is megmaradhat a hajában. Átmenetileg kimutatható a nyálban, a verejtékben és a vérben is.

Mennyi idővel az alkoholfogyasztás után mutatható ki az alkohol?
– vizelet 12-48 óra
– lehelet 24 óra
– haj 90 nap

Alkoholmérgezés
Az alkoholmérgezés sürgősségi orvosi állapot. Akkor következik be, ha nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottál, és a szervezeted nem tudja elég gyorsan lebontani azt. A mértéktelen ivás az alkoholmérgezés leggyakoribb oka.

A tünetek a következők:

hányás
csökkent vérhőmérséklet
lassabb légzés
ájulás
Gyakran előfordul, hogy az alkoholmérgezésben szenvedő személy elájul, mielőtt észrevenné, mi történt. Ha alkoholmérgezésre gyanakszik barátjánál vagy szeretténél, azonnal hívja a helyi mentőszolgálatot. A hányásból eredő fulladás megelőzése érdekében fordítsa az illetőt az oldalára. Soha ne hagyja magára az alkoholmérgezéssel küzdő barátját!