Legjobb belga sörök – íme a top 10 belga sör

0
1935
legjobb belga sörök

Sör – Az ital, amelyről Belgium ismert. Nos, ne feledkezzünk meg a finom belga csokoládéról és a sültkrumpliról sem. De mivel mi sörimádók vagyunk, ezért a sörökre koncentráltuk a beszélgetésünket, miközben mellé némi belga finomságot falatoztunk.

forrás: https://beercrush.eu/en-at/blogs/articles/meilleures-bieres-belges-top-10

Arra a kérdésre, hogy melyik a legjobb belga sör, vitatható a válasz. Az emberek ízlése különböző, és kialakították a saját kedvenceiket. Néhány belga sör azonban kiemelkedett a tömegből, és az országon kívül is nevet szerzett magának. Ennek oka van. Néhány belga sörfőző kilépett a komfortzónájából, és valami különlegeset alkotott. Mások a hagyományokra és a hitelességre összpontosítottak. Ezek a sörök jó hírnévre tettek szert, és különleges ízükkel és minőségükkel tűnnek ki. Így nevezhetjük őket a legjobb belga söröknek.

A belga sör története és áttekintése

Mielőtt rátérnénk a legjobb belga sörökre, vessünk egy pillantást a belga sörök hátterére.

A belga sörök útja már azelőtt elkezdődött, hogy Belgium független ország lett volna. A sörfőzők pénzszerzés céljából főztek sört, és a sör higiénikusabb ital volt, mint a víz. Ez volt a kezdete egy hosszú sörfőző hagyománynak.

Először gruittal főzték a sört, egészen a 14. századig, amikor bevezették a komlót. Ekkor kezdték el a belga régiók saját sörstílusaikat kifejleszteni.

Belgium a kolostori sörfőzésről és a szerzetesek által főzött trappista sörről is ismert. Kezdetben a kolostorok kis szerepet játszottak a belga sörkultúrában, mivel a kolostorok főleg saját maguknak és vendégeiknek főztek. A kolostori sörök csak a 19. században váltak ismertté, amikor a Chimay kereskedelmi célokra is készített trappista sört. Ma már nagyon értékesnek számítanak, hiszen a világon mindössze tizenhárom kolostorban készítenek sört, és ezek közül hat Belgiumban található.

A nagyüzemi sörfőzés 1885-ben indult meg egy jogszabályi változásnak köszönhetően. Ez egyben a sörfőzdék hanyatlásának kezdete is volt. Belgiumban a 20. században több mint 3000 sörfőzde működött, ami 1993-ra 106 sörfőzdére csökkent. Mindazonáltal az elmúlt években jelentősen nőtt a kisüzemi és kézműves sörfőzdék száma. A fogyasztók elkezdték értékelni a kézműves módszereket és támogatni a kisvállalkozásokat.

Most pedig minden további nélkül íme néhány a legikonikusabb belga sörök közül. Ezek a belga sörök különböző okok miatt szereztek nevet a belga sörtörténelemben.

ÍME A 10 LEGJOBB BELGA SÖR:

  • Orval
  • Tripel Karmeliet
  • Chimay Bleue
  • Delirium Tremens
  • Boon Kriek
  • Westmalle Tripel
  • Cantillon Gueuze
  • XX Keserű
  • Duvel
  • Paix Dieu

ORVAL

Sok sörrajongó távol tartja magát a nemzetközileg túlságosan híressé vált belga söröktől. Ez azért van, mert a kézműves sörök imázsa elveszíti vagy elvesztette jelentőségét. Az Orval sör azon kevesek egyike, amelyről senki sem mondhat rosszat. Az Orval sör egy Brett stílusú sör, egyedi ízzel. A trappista sörök királynőjének tartják. Ráadásul ritkaságszámba megy. A világon a tizenkét olyan trappista sör közé tartozik, amelyet ma is főznek, és tiszteletben tartják a kolostori hagyományokat.

TRIPEL KARMELIET

A Tripel Karmeliet egyedi és autentikus sörreceptje miatt érdemli ki az egyik legjobb belga sör címét. Három különböző gabonafajtát használ. A sörfőzőt egy autentikus sörrecept ihlette, amely 1679-ből származik. Frissítő sör, krémes szájízzel és sima lecsengéssel.

CHIMAY BLEUE

A Chimay Bleue sör azzal vált ismertté, hogy az első karácsonyi sör, amelyet trappista szerzetesek főztek. A recept 1956-ból származik, és azóta sem változtattak rajta. A sör édes, csokoládés jegyekkel, és mivel narancshéjjal főzik, némi gyümölcsös ízt is tartalmaz.

DELIRIUM TREMENS

A sörmárkát világszerte felismerik a rózsaszín elefántot ábrázoló sörcímkének köszönhetően. Emellett a sörösüveg is különleges, hiszen a sör kerámiaüvegben kerül forgalomba. A Delirium Tremens szőke stílusú sör számos díjat nyert, a sör receptje pedig három különböző belga élesztőt tartalmaz.

BOON KRIEK

A lista nem lenne teljes egy jó meggyes sör nélkül. Ez az Oude Kriek a Boontól egy igazi klasszikus. Hagyományosan, spontán erjesztéssel és 400 gramm friss cseresznye hozzáadásával készül. Ezek a cseresznyék nagyon intenzív ízt, de enyhe cseresznyearomát adnak neki. A sör gyönyörű mélyvörös színű.

WESTMALLE TRIPEL

A Westmalle Tripel sör az összes Tripel sör anyja, mivel már 1934-ben főzték. Azóta világszerte a stílus referenciájává vált. Ez egy komplex sör, lágy és krémes szájízzel, kesernyés beütéssel, amelyet gyümölcsös aroma visz végig. Az összetett karakter a lassú sörfőzésnek és a palackban történő újraerjesztésnek köszönhető.

CANTILLON GUEUZE

A Cantillon Gueuze egy olyan sör, amely nemcsak a sörivók, hanem a gyűjtők körében is népszerűvé vált. A Cantillon sörfőzde az egyik legrégebbi kézműves sörfőzde Brüsszelben, amely kizárólag lambic söröket főz. Így bízhatsz abban, hogy a stílus szakértői. A Cantillon Gueuze-t egyesek Belgium pezsgőjének nevezik, és több lambic keveréke. A sör savassága tökéletesen kiegyensúlyozott.

XX BITTER

A De Ranke sörfőzde XX Bitterje azzal érdemelte ki helyét a listán, hogy Belgium egyik legbitérebb söre. Amikor a sör megjelent, ez volt a legkeserűbb sör Belgiumban. Az egyetlen másik referencia a keserűség tekintetében az Orval sör volt. Más sörfőzők meglepetésére a sör azonnal siker lett. Így az XX Bitter a komlósság ikonjává vált, és más sörfőzdék számára is inspirációt jelentett a keserű sörök kifejlesztéséhez.

DUVEL

A Duvel sör egy másik ikonikus belga sör, amelyet az egész világon nagyra értékelnek. A Duvel egy különleges szőke sör, amelyet a palackban újraerjesztettek. A sörfőzde nem csak egy legendás sört, hanem egy söröspoharat is megalkotott. Ők voltak a tulipán alakú sörösüveg úttörői, és a különleges Duvel söröspohárral tették ismertté a formát.

PAIX DIEU

Mi olyan különleges a Paix Dieu-ban? Mert ez egy olyan sör, amelyet teliholdkor főznek! A holdnaptár nagyon fontos volt a Paix Dieu apátság számára. Így a hagyomány megmaradt, és a sört csak teliholdkor főzik. Ez egy erős hármas sör, 10%-os alkoholtartalommal. A legerősebb belga sörök közé tartozik.

Bónusz: Taras Boulba

Bár a Taras Boulba-t leginkább a brüsszeli helyiek ismerik, mi szerettük volna ezt a sört is felvenni a listára. Hogy miért? Mert ez a Beercrush tulajdonosának, Flóriánnak a kedvenc söre! Ez egy kézműves sör, amelyet a de la Senne kézműves sörfőzde készít. Próbáld ki te is, hátha ez is olyan híres lesz, mint a többi!