Ezek a legjobb láger sörök a világon

0
1805
legjobb lager sörök

A láger a legnépszerűbb sörtípus a világon. Amikor a legtöbb embernek a sör jut eszébe, egy frissítő, szénsavas, sárga, jéghidegen tálalt italra gondol – a világos lágerre. Bár a pale és light lágerek is lehetnek ízletesek, a láger sörök világa ennél sokkal többet kínál.

Forrás: https://bisonbrew.com/best-lagers/

Az elmúlt néhány évben a kézműves sörfőzdék több időt, pénzt és tartályokat kezdtek a láger sörök főzésére fordítani. Míg a német és cseh sörfőzdék egyengetik az utat, a sörfőzdék világszerte elképesztő minőségű láger söröket készítenek. Ebben a cikkben felsoroljuk a 10 legjobb láger sört, amelyek oltják a szomjadat és gyönyörködtetik az ízlésedet. Proszit!

Mi az a láger sör?

A lágerek a sörök egy olyan családja, amely alsó erjesztésű élesztőt használ hűvös (9-13°C) hőmérsékleten. Az elsődleges erjedés után a lágereket általában kondicionáló tartályba helyezik, hogy 4-6 hétig érlelődjenek. A „lager” szó valójában a német „tárolni” jelentésű szóból származik. A lágerek ízprofilja a hosszan tartó hideg kondicionálással simává és tisztává válik.

A sör hidegebb hőmérsékleten történő erjesztése lágerélesztővel elnyomja az észtereket. Ezek a vegyületek gyümölcsös ízeket és aromákat okoznak, amelyek nem kívánatosak a lágerben. A hűvös erjesztés nagyon tiszta sört eredményez, minimális élesztőből származó ízekkel. A kiváló láger sör elkészítéséhez minőségi alapanyagokra és a részletekre való nagyfokú odafigyelésre van szükség. Az erjedés és az élesztőprofil tiszta jellege miatt a folyamat minden hibája kiemelkedik.

A láger kategórián belül sokféle sörstílus és széles ízválaszték létezik.

Népszerű lágerfajták

 • Pilsner
  Valószínűleg a legnépszerűbb láger stílus, a Pilsner világos színű és pezsgős. Nemes komlót, például Hallertauer Mittelfrüh-t és Tettnanger-t használnak, hogy a sörnek friss és gyógynövényes jelleget adjanak, határozott keserűséggel. Hagyományos példái a Cseh Köztársaságból és Németországból származnak. A cseh pilsnerek könnyebb alkoholtartalmúak, nagyon aromásak és komlósak. A német pilsnerek határozott keserűséggel és gyógynövényes komlóssággal rendelkeznek, amelyet a zsemleszínű maláta egyensúlyoz ki.
 • Helles
  A németországi Münchenből származó Helles sörök világos láger sörök, de kevésbé komlósak és keserűek, mint a pilseni sörök. A Helles a finom malátaízre és egyensúlyra támaszkodik, szuper tiszta és frissítő lecsengéssel.
 • Bécsi láger
  Enyhe karamellás íz és mérsékelt keserűség határozza meg a borostyánszínű bécsi láger stílusát. Eredetileg Bécsből származik, de ma már világszerte főzik. Érdekes módon Mexikóban készül a bécsi láger néhány legjobb változata. A 19. században az osztrák uralom rövid időszaka miatt osztrákok ezrei vándoroltak Mexikóba. Ők főzték és népszerűsítették a lágerüket az egész országban.
 • Sötét láger
  Sok Németországból és a Cseh Köztársaságból származó hagyományos láger sötét színű. A Dunkel és a Schwarzbier sötét malátákkal készül, amelyek pirított vagy csokoládés ízt adnak, amely jól párosul a tiszta láger karakterrel.
 • American Light Lager
  Mindannyian ismertük már… 4%-os alkoholtartalmú, szalmaszínű és íztelen, az amerikai világos láger általában vizes és vékony testű. Frissítőek lehetnek egy forró nyári napon, de mi azt javasoljuk, hogy maradjunk egy jól elkészített pilsner vagy Helles mellett, hogy oltsuk szomjunkat.

Íme néhány abszolút kedvenc láger sörünk, amelyeket ki kell próbálnod:

Pilsner Urquell, Pilsner Urquell Sörfőzde

A 19. század végén Josef Groll bajor sörfőző főzte meg azt, ami a világos láger sörök aranyszabványává vált világszerte. A Pilsner Urquell világos maláták, Saaz komló és a csehországi Pilsner helyi lágy vize felhasználásával született meg.

Ez a cseh lager sör mindössze 4,4%-os alkoholtartalommal készül. A Saaz komló jellegzetes aromája felerősödik az élénk szénsavtartalomnak köszönhetően. A gyönyörű aranyszínű sör tetején hatalmas, habos fej ül, amely az utolsó finom cseppig nem oszlik el.

Augustiner Helles, Augustiner-Bräu

Bajorországban a sör szent. Mindannyian hallottunk az Oktoberfestről és a Reinheitsgebotről – tudjuk, hogy a bajorok komolyan veszik a sört. Bonyolult sörfőzési gyakorlatokat és minőségi alapanyagokat használnak a klasszikus bajor stílusok főzéséhez. Minden sörfőző mester a stiláris tökéletességre törekszik. Nos, a tökéletesség létezik, mégpedig az Augustiner Helles formájában.

Halvány aranyszínű, habos, szorosan megkötött tojásfehér színű fejjel, az Augustiner világos és lázasan szénsavas. Az illatban az édes malátát egy finom Noble komló karaktere hangsúlyozza. Ízében ez a Helles egy kenyérhéjra emlékeztet, enyhén édes lecsengéssel. Egyszerűen fogalmazva, az egyik kedvenc kapható lágerünk.

Dos Equis Amber

Nem fogunk „Dos Equis Guy” viccet csinálni, mert ez a bécsi sör komolyan jó. Gyönyörű borostyánsárga színű, bolyhos, törtfehér fejjel, pirított kenyér és édes karamell aromái úsznak ki a pohárból. Kiegyensúlyozott keserűség és édes maláta van a nyelven, szép lecsengéssel, amely nem ragadós.

Akár egy mexikói tengerparton való pihenés közben, akár egy kerti grillezéshez párosítva, a Dos Equis Amber egy kiváló bécsi láger, amely a kézműves sörök kedvelőitől a világos lágerivókig bárkinek tetszeni fog.

Köstritzer Schwarzbier, Köstritzer Schwarzbierbrauerei

A Köstritzer Schwarzbier egy fekete láger, kávé, csokoládé és pirított kenyér jegyeivel. A stout vagy a porter sörrel ellentétben a schwarzbier könnyű és frissítő, ugyanakkor mély és zsíros szájízzel rendelkezik.

Ez a sör a stílus egyik legjobbja, könnyen elérhető és rendkívül egyenletes minőségű. A frissítő és zúzós fekete sör elkészítéséhez kontroll és precizitás szükséges. A Köstritzer megtalálja a végső egyensúlyt az ihatóság és a pörköltség között, ami miatt kortyról kortyra visszajön még többért.

Weihenstephaner Original, Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan

A legtöbb sörivó ismeri a Weihenstephan Hefeweizen-t – a német búzasörök kiemelkedő példáját. Mi úgy gondoljuk, hogy az Originaljuk – egy helles – valószínűleg a világ egyik legfontosabb söre. Egy kiváló helles – kenyeres, kiegyensúlyozott, pezsgős és nagyon ropogós.

A Weihenstephan az egyik legrégebbi sörfőzde. Kiterjedt kutatásokat végeztek a sörfőzés tudományában, és a német sörfőzési hagyományokról ismert és szeretett precizitással készítik a sört. A helles sörükhöz használt lágerélesztő a világon a legszélesebb körben használt kereskedelmi törzs.

Az Original a helles sör kvintesszenciája és egy csodálatos, mindenre alkalmas sör.

Mönchsambacher Lager, Brauerei Zehendner

A frankföldi régió Németországban híres a hagyományos sörfőzési módszereiről. Németországnak ez a része gazdag sörfőzési múlttal rendelkezik, és számos különböző stílusú sört előállító kis sörfőzdékkel van tele. Egyik jellegzetes stílusuk a Kellerbier. Hagyományosan nyílt erjesztésű és fiatalon fogyasztják, ez a stílus friss és füstös. A mi kedvencünk a Brauerei Zehendner söre.

A Mönchsambacher Lager zavaros sárga színű, párnás fehér fejjel. A pohárból friss gabona, füves komló és citrusok aromái törnek elő. A szájíz kiegyensúlyozott, visszafogott malátaédességgel és friss nemes komlóval. Egy csemege sör, amelyet érdemes felkutatni. Legjobban frissen, a frankföldi pincéből – khm – frissen élvezhető.

Andechser Doppelbock Dunkel, Klosterbrauerei Andechs

A belga trappista sörfőzési hagyományhoz hasonlóan Németországban is hosszú és mélyen gyökerező kolostori sörfőzési múltra tekint vissza. A Bajorországban található Andechs apátság 1455 óta foglalkozik sörfőzéssel. Számosféle lágert és sört készítenek, de kiemelkedik a Doppelbock Dunkel.

A 7,1%-os alkoholtartalmú és mély mahagóni színű sör inkább hasonlít egy belga dubbelre, mint egy tipikus lágerre. A hidegebb erjesztés és a lagerezés tiszta élesztőprofilt és visszafogott gyümölcsösséget kölcsönöz ennek a sörnek. A szilva, a mazsola és a sötét kenyér ízei végigsöpörnek a nyelven. Ez a sör minden egyes korty után egyre jobb lesz, és csodálatos társ egy hideg téli estén.

Palatine Pils, Suarez családi sörfőzde

A Suarez egy kis sörfőzde a New York-i Hudson-völgy mentén. Világszínvonalú lágereket, Saisonokat és savanyú söröket főzve nyomot hagytak maguk után a kézműves sörök világában. Nem meglepő, hogy társalapítójuk és sörfőzőjük, Dan Suarez a Hill Farmsteadnél kezdte pályafutását. Mindkét sörfőzde ugyanazt a minőségorientált és kreatív ethoszt vallja.

A Palatine Pils egy német stílusú pilseni sör, melyben a friss, ropogós maláta és a fűszeres Noble komló erőteljes jelenlétével. Szűretlen, ez a sör zavaros szalmaszínű, végtelen habgal, amely merev csúcsokat képez a pohár fölött.

Dortmunder Gold, Great Lakes Brewing Company

A Dortmunder egy hagyományos lager stílusú sör a németországi Dortmundból. A Dortmunderek a német pilsenihez hasonlóak, de mélyebb aranyszínű megjelenéssel és malátásabb ízprofillal rendelkeznek.

A Great Lakes 1988 óta főz Dortmunder Goldot. Véleményünk szerint ez a változat minden német példát háttérbe szorított, és a világ legjobb Dortmunderének járó tortát viszi el. A maláta édessége és a komló keserűsége közötti egyensúly teszi ezt a sört simává és végtelenül ihatóvá.

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, Brauerei Heller-Trum

Jogi nyilatkozat: Ez a sör nem a gyengéknek való. Az Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen 100%-ban házi füstölt malátából készül. Ez a sör sötétbarna színű, rubinvöröses fényű, krémes, törtfehér színű fejjel, édes, enyhén kesernyés és intenzíven füstös.

Az Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen sört évszázadok óta főzik. Ez egyike azon kevés sörfőzdéknek a világon, amelyek saját malátájukat füstölik. A lágerezés a füstös jellege ellenére összetéveszthetetlen simaságot kölcsönöz ennek a sörnek. Az 5,2%-os alkoholtartalmú sörből akár többet is meg lehet inni. A sörfőzde szerint „a második „Seidla” (félliteres) jobb ízű, mint az első, a harmadik pedig még jobb, mint a második”.

Egyetértünk.

Gyakran ismételt kérdések
Hol lehet megvásárolni a legjobb lágereket?
A kézműves lágerek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, így biztosan találsz olyan helyi sörfőzdét, amely a stílus valamelyik változatát készíti. A nagyobb élelmiszerboltok mindig tartanak kereskedelmi lágereket, de kezdenek kézműves opciókat is kínálni.

A legjobb importált termékekért nézzen utána a környékbeli sörszaküzletekben. Feliratkozhat egy előfizetéses szolgáltatásra is, mint például az International Beer Club, amely általában havonta néhány lágert szállít.

Mi a különbség a lágerek és az ale sörök íze között?
A lágerek alacsony hőmérsékleten alulról erjedő élesztőket használnak. Az ale-ek felső erjesztésű élesztőket használnak melegebb hőmérsékleten. Az alacsony hőmérséklet miatt a lágerélesztők nem termelnek jelentős gyümölcsös ízeket. Ráadásul a lager élesztő hajlamos kénes ízeket termelni, amelyek kis mennyiségben valóban kellemesek. A sörélesztő viszont nagyon gyümölcsös, banánra, barackra, narancsra vagy trópusi gyümölcsökre emlékeztető vegyületeket termelhet.

Nehéz lehet eldönteni, hogy a sörben lévő gyümölcsösség az élesztő, a komló vagy a tényleges gyümölcs hozzáadásának a terméke. Általában a láger sörök tisztábbak, malátásabb gerinccel.

A kolsch láger sör?
Úgy néz ki, mint egy láger… az íze is úgy néz ki, mint egy láger… de a Kolsch valójában egy ale! A németországi Kölnből származó hagyományos világos sör, a Kolsch nagyon tiszta sörélesztővel erjed. Az eredmény egy lager-szerű sör, hideg erjesztés és hosszú érlelés nélkül. A kézműves sörfőzők nagy számban kezdtek el Kolsch stílusú söröket készíteni a tiszta profil és a gyors átfutási idő miatt.