Öntözőrendszer típusok: melyikre van szükség?

0
391
ontozorendszer - esomester - brau.hu

Az automata öntöző nagy segítséget jelent, hiszen nem kell végigjárnunk az egész kertünket kezünkben a slaggal vagy vödörrel. Nekünk csak a megfelelő programokat kell betáplálnunk ahhoz, hogy utána a rendszer az igényeink szerint működjön.

Mielőtt bármilyen alkatrészt beszereznénk hozzá, először is el kell döntenünk, hogy milyen öntözőrendszer típus lesz ideális a számunkra. E tekintetben ugyanis többféle lehetőség is van attól függően, hogy a növényeinknek milyen vízigényük van.

Esőztető öntözőrendszer a gyep öntözésére

A hagyomány öntözőrendszerrel esőztető öntözést tudunk megvalósítani. Ez az jelenti, hogy a szórófejek kiszórják a vizet egy adott szórástartományban, ami így a növényekre felülről esik rá. A gyep öntözésére például remek választás ez a fajta módszer, csak a szórófejek típusát kell okosan megválasztani. A szórófejeknek alapvetően két fajtája van: a rotoros és a spray kivitelben készülő változatok.

A rotoros szórófejek nagy, kb. 8-12 méteres szórástartománnyal működnek, így azok jól használhatók a nagyobb egybefüggő területet alkotó udvarokon. Léteznek olyan típusok is, amikkel akár 30 méteres sugarú körben is lehet öntözni, ezeket sportpályákon szokták használni. A spray szórófejek a kisebb, szabdaltabb területek öntözésére alkalmasak. A szórási tartományuk 2-5 méter közé esik, de vannak olyan változataik, amikkel 60 cm-es körben is öntözhetünk.

Csepegtető öntözőrendszer Debrecen városában is elérhető

A növények vízigényének megfelelő öntözőrendszer Debrecen területén is kialakítható, ha a megfelelő szakemberre esik a választásunk. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy nem minden növény szereti az esőztető öntözést. Tipikusan ilyenek a kis talajvastagsággal rendelkező sziklakertek, amikhez mikroszórófejek vagy csepegtető szalagok használata javasolt. Ezekkel a szükséges vízmennyiséget kis intenzitással a növények gyökeréhez tudjuk juttatni, hogy onnan szívják fel a nedvességet. Ezzel a módszerrel nem ázik el a vékony talaj, a növények mégsem fognak „szomjazni”.