Munkalehetőségek az ország déli részén – állás Szeged városában

0
246

A vidéki munkalehetőségek kínálata sajnos nem mindig tudja kielégíteni a keresletet. Ez persze nem jelenti azt, hogy a nagyobb városok ne rendelkeznének kellőképpen színes álláspalettával. A jelentkezés során pedig érdemes lehet figyelni arra, hogyan is indítjuk pályázatunkat.

Keresett egyensúly

A munkaerőpiac tekintetében sok minden elmondható a hazai kínálatról, de abban mindenképpen nagy az egyetértés, hogy a lehetőségek szempontjából Budapest kiemelkedik. Egy fővárostól persze nem is várnánk mást, ugyanakkor az egyensúly hiánya a vidéken élők számára kifejezetten bosszantó lehet. Sokszor nem is az a probléma, hogy a fővárostól távolabb eső városokban ne lenne elegendő munka, inkább a kínálat sokszínűsége vagy épp minősége jelent gondot.

A nagyobb központokban vagy épp a vármegyék székhelyén azért jellemzően nincsenek nagy problémák, hiszen általában nem csak a helyi, de a környéken élő munkavállalók is megtalálhatják számításaikat az elérhető munkahelyeken. Sokszor pedig a paletta sokfélesége sem probléma, főleg ha több szektor is erősen jelen van. Ezzel kapcsolatban mindenképpen jó példa lehet Szeged, ahol mezőgazdaság és ipar organikusan él együtt.

A város fekvéséből fakadó adottságai ugyanis mindenképpen kedveznek a mezőgazdasági tevékenységnek, legismertebb terméke mégis az ipari termelés eredménye. Bár túlzás lenne mindössze erre a két területre szűkíteni a város munkalehetőségeit tény, hogy sok állás Szeged említett szektoraihoz kapcsolódik. Mindenképpen érdemes azonban némileg tágítani a horizontot, akár ezeken belül vagy kívül is.

Hagyomány és megújulás

Némiképp ritka jelenség, hogy két szektor ennyire organikusan képes egymásra épülni. Ha azonban ezzel kapcsolatban példákat kelleme említeni, akkor mindenképpen a mezőgazdaság és élelmiszeripar szimbiózisa állna az első helyen. Ez pedig itt is megvalósul, hiszen a hagyományosan erős agráriumra már évszázadok óta képes volt ráépülni hazánk egyik legjelentősebb márkája, a Pick szalámigyár. Ennek megfelelően pedig ma is sok állás Szeged eme üzemében és említett területein érhető el.

Csongrád-Csanád vármegye székhelye azonban emellett a déli régiók fontos kulturális és oktatási központja is, illetve a turizmus területén is bőven kínál attrakciókat. Ennek megfelelően pedig sok állás Szeged ilyen és ehhez hasonló szektoraiban létesül. Sőt, még egy olyan jelentős gyár jelenlétében is elmondható, mint a Pick, hogy a város legnagyobb munkáltatója a Szegedi Tudományegyetem, mely 5.000 fő feletti munkavállalót foglalkoztat.

Ezek alapján tehát nem mondhatjuk azt, hogy egy állás Szeged városában utópisztikus elképzelés lenne. Fontos azonban, hogy már a jelentkezés során is odafigyeljünk a részletekre, hiszen annyi azért mindenképpen igaz, hogy vidéken is nagy versennyel számolhatunk egy-egy kedvező álláshelyért. A folyamat a jól összerakott önéletrajzzal kezdődik, melyhez akár online segítséget is kérhetünk. Az önéletrajz készítése a Profession rendszerén keresztül ugyanis egyszerűbb mint gondolnánk.

Álláskeresési stratégia

Egy állás megpályázása lényegében vidéken sem más, mint a fővárosban. A kínálat azonban szűkebb lehet, így egy-egy kedvezőbb pozícióért nagyobb lehet a harc. Bár sok állás Szeged különböző szektoraiban is elérhető, ha igazán akarunk egy munkát, azért természetesen nekünk is tennünk kell. A pályázat első lépése pedig egy megfelelő önéletrajz készítése, mely akár online, pár kattintással is megoldható. Nem mindegy persze, hogy mit is tartalmaz a dokumentum.

Egy önéletrajz esetén igyekezzünk a releváns tapasztalatokra hagyatkozni azokra, melyek kedvezőbb pozícióba juttathatnak minket a többi pályázóval szemben. Tekintve, hogy sok állás Szeged szerteágazó területein érhető el, mindig igyekezzünk az adott pozícióhoz igazítani az önéletrajzunkat is. Természetesen valótlanságokat ne állítsunk, hiszen ez etikátlan előnyszerzéshez vezethet, de mindenképpen igyekezzünk kidomborítani azon erősségeinket, melyet az adott vállalat hasznosíhat.

Egy állás Szeged városában sokak számára remek lehetőség, így a verseny mindenképpen adott. Ez azonban azt is jól jelzi, hogy vidéken is megfelelő mennyiségű és minőségű álláshellyel találkozhatunk, hiszen csak az ilyen munkák képesek érdeklődést generálni. A tartalmilag és formailag is megfelelő önéletrajz pedig remek alapot képezhet pályázatunknak, a többi pedig már leginkább rajtunk múlik.