Milyenek az ideális csempe méretek?

0
720
csempe meretek

Nem mindenki büszkélkedhet hatalmas, tágas fürdőszobával. Viszont ez korántsem jelenti azt, hogy egy kisebb alapterületű helyiséget ne lehetne ízlésesen berendezni. A különböző csempe méretek pedig kitűnő segítséget kínálnak ehhez. Ebben az esetben valóban a méreten és nem a mintán vagy a színen van a hangsúly!

Miért fontos a megfelelő csempe méretek kiválasztása?

Sokan vannak úgy, hogy inkább a csempék mintájára, formájára, textúrájára vagy színére fókuszálnak elsődlegesen, ami szintén egy rendkívül lényeges szempont a végeredmény érdekében. Viszont a csempe méretek legalább annyira meghatározó tényezőnek számítanak a kivitelezés során. Felmerülhet továbbá a kérdés, hogy milyen válasszunk a nagyobb helyiségekbe és milyen a kisebbekbe? Jól mutat a nagy csempe a kis fürdőben? Na és mi a helyzet, hogyha kisebb csempéket rakunk egy tágas fürdőbe?

Minél tágasabb helyiségről beszélünk, annál nagyobb lapokat érdemes elhelyezni a falakon. A sok fugacsík a kisméretű csempék esetében tagolttá teszi a környezetet, felosztja és összenyomja. Ez a hatás pedig még drasztikusabban válik érzékelhetővé egy kis alapterületű fürdőben? Az összefüggő hatás terén még látványosabb megoldás érhető el a rektifikált csempékkel, amik minimalizálják a fugák használatát.

Jó megoldás a nagy csempe a kis fürdőszobába?

Ebben az esetben inkább ajánlott az arany középutat választani. Ha sok a kiálló rész és sarok a falakon, akkor nemcsak esztétikusabb látvány hozható létre a közepes lapokkal, hanem sokkal gazdaságosabb formában valósíthatjuk meg az elképzeléseinket. Semmi értelme a nagyméretű lapok mellett dönteni, hogyha azoknak a nagy részét utána fel kell darabolni.

Fontos továbbá azt is szem előtt tartani, hogy ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve, mert ami a legfontosabb az, hogy a tetszetős legyen a végeredmény. Hogyha valakinek a kis méretű metro csempék számítanak favoritnak, akkor azokból is ki lehet hozni egy egészen változatos, esetleg minimalista konstrukciót, mivel rengeteg lehetőség kínálkozik a fuga és a csempe méretek színéből, formájából fakadóan, amit a különféle burkolás mintákkal is új szintre lehet emelni.