Kérdezz egy sörszakértőt: Hogyan befolyásolja a pohár formája a söröm ízét?

0
455
söröspoharak

Számtalan dolgot kell figyelembe venni, amikor a helyi ivóban rendelsz egy sört. A sör stílusától kezdve a sörfőzéshez használt technikákon át a sör felszolgálási hőmérsékletéig és a szögig, amelyből a sört töltik, több minden van egy habos korsó sörben, mint ami szemmel látható. Hogy tovább bonyolítsuk a helyzetet, a kedvenc söröd poharai nem mind egyformák.

Forrás: https://vinepair.com/articles/ask-a-beer-pro-glass-shapes/

Bár a pintes pohár lehet a bevált szabvány, számos olyan edény létezik, amelyet úgy terveztek, hogy egyedi hatást gyakoroljon a beléjük töltött sörre. Több mint 20 forma közül választhat, és talán azon kapja magát, hogy megkérdőjelezi, hogy egy pohár valóban hatással lehet-e a sör profiljára. Hogy megtudjuk, miért öntenek bizonyos sörtípusokat bizonyos poharakba, és hogy ez hogyan befolyásolja az ízeket, a VinePair beszélgetett Mark Graves-szel, a Cape May Brewing Co. beszerzési vezetőjével, hogy többet tudjunk meg.

„A különböző formájú és méretű poharak határozottan befolyásolhatják a sör ízét és illatát” – magyarázza Graves. „Sok ember, bár és étterem számára valószínűleg a pintes pohár a legismertebb, mivel ezeket nagyon könnyű egymásra rakni és tisztítani. Bár a pintes pohár egy finom pohár, nem árt és nem növeli a sör aromáját vagy ízét”.

Csak a csepp
Vegyük például a tulipános poharat, amely markánsan különbözik a pintespohártól, mivel a szára és a gömbölyded talpa befelé homorú. A tulipános pohár formája úgy működik, hogy az ízeket és aromákat a pohár testében fogja fel, a pohár teteje felé tolva azokat. „A borospoharakhoz hasonlóan a száras talp elősegíti a kavargatást, hogy egyes ízeket felfelé kavarjon” – jegyzi meg Grave. Elmagyarázza, hogy a tulipános pohár tökéletes belépő a sörbarátok számára, akik a klasszikus pintes poharakon túlmutató üvegárut szeretnének felfedezni. „Ez a fajta pohár nagyszerű a belga sörökhöz, az összetett, magas alkoholtartalmú sörökhöz és az olyan sötét sörökhöz, mint a stout és a porter” – mondja. „A tulipánok szintén remek pohárválasztás néhány IPA-hoz és saisonshoz”.

Egy másik pohár, amellyel kísérletezhetünk, a pilsnerpohár, amely felismerhető magas, vékony formájáról. A pilsnerek általában erősen szénsavas sörök, és Graves megjegyzi, hogy a névadó pohár azért készült, hogy ezt a tényt bemutassa. A pezsgőspohárhoz hasonlóan, amelynek alulról felfelé egyenes a lejtése, a pilsnerpohár a szénsavtartalomnak a pohár tetején lévő fejben való koncentrálására szolgál. „A régi világ lágerstílusai jellemzően lágyabb, virágosabb komlót használnak, így ez a fajta pohár remekül kiemeli ezt az aromát” – mondja. „A pilseni, az amerikai szőke ale-ek és más, erősen szénsavas főzetek nagyon jól megállják a helyüket ebben a típusú pohárban.”

Ami az ikonikus korsókat és gödrös bögréket illeti, amelyek gyakran láthatók a német sörkocsmákban, és széles körben elterjedtek az Oktoberfesten, céljuk túlmutat az esztétikán. Méretük lehetővé teszi, hogy nagyobb adagok is elférjenek bennük, vastag üvegfaluk pedig segít szigetelni a sört a kézmelegtől, így alkalmasabbak arra, hogy meleg napokon vagy hosszabb időn keresztül igyunk belőlük.

Bár a kedvenc söreidhez számtalan üvegválaszték létezik, Graves hangsúlyozza, hogy a megfelelő pohár kiválasztása nem kell, hogy fülledt vagy szigorú feladat legyen. „Nekem személy szerint vannak poharaim, amelyeket gyakrabban használok, például egy belga stílusú tulipános, egy lágerpohár és egy pintes pohár” – mondja. „Minél többet iszom, ahogy öregszem, annál inkább szeretem az egyszerűséget”. Nem számít, milyen pohárból kortyol, Graves kiemeli a megfelelő technika fontosságát a sör kiöntésekor, hogy ne veszítsünk el semmilyen ízt vagy aromát. „Fogj egy tiszta poharat, és nagyjából 45 fokos szögben fordítsd el, a sört pedig óvatosan öntsd le a pohár szélén” – tanácsolja. „Öntsd így, amíg körülbelül a pohár felénél-kétharmadánál tartasz, majd lassan döntsd vissza a vízszintbe, és öntsd a pohár közepébe, hogy a megfelelő habszintet elérd.”. A hab megvédi az aromát és az ízeket a pohárban, miközben egyenletesen eloszlatja azokat”. Ha máshogy önti ki, szerinte „habos rendetlenség” lesz a vége.

Ha kísérletezni szeretnél a különböző pohártípusokkal, és kíváncsi vagy, hogy magad is felfedezd a különbségeket, Graves azt javasolja, hogy fogj egy tulipános és egy pintes poharat, és töltsd ugyanazt a sört mindkettőbe. Üljön le mindkettővel, és fedezze fel, milyen az illata, és jegyezze meg, hogy észrevesz-e bármilyen különbséget az ízben vagy a megjelenésben. Megjegyzi, hogy néha a klasszikus pint lesz a legjobb választás, de néha nem. Az egyetlen módja annak, hogy biztosan megállapítsuk, ha saját magunk kísérletezünk.