HASZNOS INFÓK AZ AMPERSZÁM BŐVÍTÉSÉHEZ

0
363
amperszam bovitese

Mikor szükséges az amperszám bővítése?
Egyre több és több elektromos eszközt használunk az otthonainkban, így előbb-utóbb szükségessé válhat az amperszám bővítése. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi berendezés jelent meg az utóbbi 50 évben: mikrohullámú sütő, mosogatógép, telefontöltő, játékkonzol, egyre nagyobb tévék, klímaberendezés és még hosszan sorolhatnánk.

Sok olyan régebbi épület van hazánkban, amelyeknek az elektromos hálózata nincs felkészítve ilyen mértékű fogyasztásra. De még az utóbbi évtizedekben épült családi- vagy társasházak némelyike sem biztos, hogy megbirkózik a növekvő áramfelvétellel.

Amikor az otthonuk elektromos berendezéseinek energiaigénye meghaladja azt az értéket, amit szaknyelven „szolgáltatói kismegszakító névleges áramának” hívunk, akkor bizony lépnünk kell. Egyszerűbben szólva, ha több áramot fogyasztunk, mint amennyit a hálózatunk elbír, esedékessé válik az teljesítmény növelése.

A névleges áram mértéke
De honnan tudjuk, hogy mennyi a lakásunkban vagy a házunkban a névleges áram? Szerencsére könnyen választ kapunk a kérdésre, csupán meg kell néznünk a villanyórát. Valahol a fogyasztásmérő környékén ráakadunk a keresett értékre. Valószínűleg az alábbi számok egyikét fogjuk látni: 10A, 16A, 20A, 25A, 32A, 40A vagy esetleg 50A. Amennyiben a hálózat akadozik, gyakran levágja a biztosítékot vagy az elektromos berendezések nem működnek megfelelően, akkor elkerülhetetlen lesz a bővítés.

Mekkora bővítésre van szükség?
A legegyszerűbb, ha kiszámoljuk a jelenlegi és a tervezett elektromos eszközeink összesített fogyasztását. A termékek leírásában ezt megtaláljuk. Mivel általában nem használjuk egy időben az összes létező gépünket, így elegendő a végeredmény 80 százalékával számolni. Így már tudjuk, hogy milyen mértékű legyen az amperszám bővítése.

Jó hír, hogy 32 Amperes teljesítménynövelés általában elegendő, ráadásul alanyi jogon jár. Tehát a csatlakozási alapdíjért nem kell plusz pénzt fizetnünk a szolgáltatónak. Nagyon fontos, hogy a bővítésnek csakis a szolgáltató engedélyével kezdhetünk neki. A munkát kizárólag regisztrált villanyszerelő végezheti el!