Látásjavítás műtéttel – Ilyen árakra számíthatsz

0
150
látás

Nem véletlen használjuk a számunkra fontos emberekre a szemünk fénye kifejezést, hiszen az ember látása a legértékesebb érzéke. Ha valamilyen okból kifolyólag sérül vagy esély van rá, hogy elveszik, az ember megijed, és bármit megtesz, hogy megóvja. Cikkünkben a szemlencse betegségeinek kezeléséről lesz szó.

Egy bizonyos kor fölött hatványozottan ki vagyunk téve a szemet érintő betegségeknek. Ezeket sok tényező okozhatja, és megesik, hogy gyógyszeres kezeléssel nem visszafordítható állapotokról van szó. Ekkor nem elkerülhető a műtéti beavatkozás. Ezért is érdemes tisztában lenni a műlencse műtét árakkal.

Mikor van szükség szemlencse cserére?

Látószervüket – mint testünk más részeit  – egy sor betegség érintheti, melyek a szemszárazságtól a zöldhályogon át a kancsalságig terjedhetnek. A szem leggyakoribb betegsége az úgynevezett szürkehályog (cataracta), mely a szemlencsét érinti. Ahogy a nevében benne is van, velejárója, hogy a lencse részben vagy teljesen „elszürkül”, így a retinára nem jut megfelelő mennyiségű fény. Ettől a páciens egyre kevésbé lát élesen, egyre érzékenyebb a fényre, úgy is fogalmazhatunk, hogy „köd” száll a szemére. Okozhatja ezt elsősorban az idősödés, de más rizikófaktorok is közrejátszanak, ilyen a cukorbetegség, a dohányzás.

Gyógyszeres kezeléssel nem orvosolható az állapot, hanem műtéti beavatkozást, műlencse beültetést igényel.

Így zajlik a szemlencse műtét

A szemlencse műtétet általában nem altatásban, hanem helyi érzéstelenítéssel végzik. Az érzéstelenítő szemcseppnek hála a páciens nem érez majd fájdalmat a műtét során. Első lépésként a szakorvos egy apró bemetszést ejt a szem szaruhártyáján, ultrahangos módszerrel apró darabokra bontja a szemlencsét és eltávolítja azt. Majd beülteti a műlencsét, öltésekre nincs szükség, mert a seb magától gyógyulni fog, vérzésre sem kell számítani. Az érintett szemre fedőkötés kerül, melynek érdemes a következő napig fent maradnia. Ezután néhány óráig bent tarthatják megfigyelésre a beteget, majd hazamehet, előnyös, ha rokonnal, baráttal érkezett, mert autóvezetés ilyenkor nem javasolt.

Milyen árakra számítson az ember?

Több tízezerszer végzik el évente ezt a rutinműtétet, így tartani nem kell tőle, de érdemes tisztában lenni az áraival.

  • A műtét előtti vizsgálat szakorvosi konzultációval és személyre szabott biometriával (műlencse tervezéssel) 35 ezer forint körül mozog,
  • Egyfókuszú aszférikus műlencse beültetése 265 ezer forintba kerül szemenként,
  • Nyújtott fúluszú monofokális és EDOF műlencse műtétje 520 ezer forint körül mozog szemeként,
  • Trifokális műlencse beültetése szintén ennyibe kerül,
  • A beavatkozást követő kontrollvizsgálatokkal kapcsolatban alkalmanként 15 ezer forintot számoljunk, de sok helyen az első néhány ingyenes,
  • Ha cilinderes lencsét kell beültetni, az további 100 ezer forintos többletköltséget jelenthet szemenként,
  • Amennyiben pedig műtét utáni korrekcióra van szükség és add-on szemlencse használatára, az 365 ezer forint/szem.

A szürkehályogot nem érdemes félvállról venni, mert ha nem kezelik, teljes látásvesztést okozhat.