Hogyan működnek a hűtő fűtő klíma berendezések?

0
548
hűtő fűtő klíma

Manapság mindenki ismeri a légkondicionáló berendezéseket, és tudja, hogyan hűti le otthonát a forró nyári napokon. Amit azonban a legtöbben nem tudnak, az az, hogy a klímaberendezése fűtésként és légkondicionálásként is működik – és összekapcsolhatja megújuló energiával.

Összeállítottuk ezt a rövid útmutatót, hogy elmagyarázzuk, hogyan működhet a fűtés és a légkondicionálás egyetlen egységből. Azt is elmagyarázzuk, hogy miért ideális megoldás ez az Ön otthona vagy irodája számára.

Hogyan biztosíthat egy egység fűtést és légkondicionálást?

Ha tájékozott a megújuló energiák terén, akkor bizonyára hallott már a hőszivattyúkról. Az emberek általában a levegő- vagy földhőszivattyúkra gondolnak, amelyek a levegőből vagy a talajból veszik el a hőt, és ezt használják fel otthona fűtésére. Lényegében ez az, amit a légkondicionáló berendezések is csinálnak – manapság a legtöbb egység kombinált, így fűtést és hűtést is tudnak biztosítani.

Az Európában leggyakrabban használt kombinált  hűtő fűtő klíma egységek a multi-split rendszerek, de a központi légkondicionálás is képes fűteni és hűteni otthonát vagy üzlethelyiségét. A központi egységek csak egy belső egységgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy csak az ingatlan egy területét tudja fűteni és hűteni, míg a multi-split rendszerek legalább kettővel rendelkeznek, így otthona vagy irodája különböző részein különböző hőmérsékletűre fűthet vagy hűthet.

Ez a videó elmagyarázza a levegő-levegő hőszivattyúk működését, amelyből megtudhatja, hogyan működnek a kombinált légkondicionáló egységek:

A fűtés és a légkondicionálás úgy működik, hogy a gőzkompressziós hűtési cikluson keresztül hőt vagy hűvös levegőt állít elő. A kémiai hűtőközeg a rendszer egyik részéből a másikba szállítja a hőt, majd leadja azt. A rendszerben négy komponens működik együtt, hogy ez megtörténjen:

1. Kompresszor: A kompresszor a hűtőközeget, azaz a hűtőközeget összenyomja, és forró, nagynyomású gázzá alakítja, amelyet aztán egy kondenzátorba pumpál.
2. Kondenzátor: A kondenzátor egy hosszú tekercselt cső, amely a külső egységben található. A hűtőközeg átáramlik rajta, majd a hő egy ventilátor segítségével elvezeti a környezetbe. Lehűlés közben ismét folyadékká alakul, és a tágulási szelepre jut.
3. Tágulási szelep: A tágulási szelep csökkenti a hűtőközeg nyomását, és visszavezeti azt teljes folyékony állapotba, mielőtt a párologtatóba pumpálja.
4. Kondenzátor: A kondenzátorhoz hasonlóan az elpárologtató is egy hosszú tekercscső. Ebben a tekercsben kisebb a nyomás, így a hűtőközeg gázzá alakul és elpárolog. A levegőből hőt von el, amelyet energiaként használ fel, és ez hajtja a folyadékból gázzá alakulást. A gáz elnyeli a hőt, és a keletkező hideg levegőt egy ventilátor fújja szét a helyiségben.

Ha ez a ciklus befejeződött, az alacsony nyomású gáz visszatér a kompresszorba, így a ciklus újra kezdődhet.

Ha kombinált légkondicionáló és fűtési rendszerről van szó, ez a folyamat egyszerűen megfordítható. Mindössze egy visszafordító szelepre van szükség, amely megfordítja a hőenergia áramlását; a forró kondenzátorból hideg elpárologtató lesz, és eltávolítja a hideg levegőt, a meleg levegőt pedig a helyiségbe pumpálja.

Milyen előnyei vannak a hűtő fűtő klíma berendezéseknek?

A kombinált fűtő- és légkondicionáló egység telepítésének számos előnye van. A fő előny természetesen az, hogy Ön nemcsak fűteni, hanem hűteni is tudja otthonát. De mi a helyzet a többi légkondicionáló rendszerrel szembeni előnyökkel? Íme egy gyors áttekintés a split vagy multi-split rendszer előnyeiről:

Klímaszabályozás
A kombinált fűtést és légkondicionálást kínáló multi-split rendszerrel szabályozhatja otthona vagy üzlethelyisége különböző részeinek hőmérsékletét. A különböző területeket olyan mértékben vagy olyan kevéssé fűtheti vagy hűtheti, amennyire csak szüksége van, így biztosítva, hogy a kinti időjárástól függetlenül mindig kellemesen érezze magát.

Hatékonyság
A fűtési és légkondicionáló rendszerek hatékonyak. Ez főként azért van így, mert nem használnak csatornákat a levegőnek az ingatlanban való szétnyomására. A csatornák hideg napokon hőt veszítenek, meleg napokon pedig felmelegednek, míg a split vagy multi-split rendszerek hűtőközegcsöveket és nyomást használnak a fűtéshez vagy hűtéshez, így hatékonyabbak.

Olcsó üzemeltetni
A kombinált fűtési és légkondicionáló rendszerek jó választásnak bizonyulnak otthona fűtésére, különösen akkor, ha nincs hálózati gázcsatlakozása. Elektromos energiával működnek, így olcsóbb a működtetésük, mint az olajkazánoké. Ha egy régi, G kategóriás olajkazánt cserél le egy új, kombinált fűtő- és légkondicionáló egységre, akkor évente 100 ezer Ft feletti összeget takaríthat meg a tüzelőanyag-számláján. Ráadásul, ha a kombinált légkondicionáló berendezést megújuló energiával párosítja, szinte semmit sem kell fizetnie a rendszer működtetéséért.

Amennyiben tervezi légkondicionáló berendezés beszerelést, vagy cseréjét, mindenképpen érdemes megnéznie a buildairklima.hu ajánlatát.