A tökéletes grillrács kiválasztása

0
72

Egy kellemes tavaszi, nyári estén mi mást lehetne csinálni, mint csapni egy jó hangulatú sütögetést családtagok, barátok körében? Ezeken az eseményeken már maga a főzés is fontos program, a végeredmény pedig rendkívül ínycsiklandó és kellemes. Persze, mint mindent ezt is lehet versenyszinten űzni, azonban a mindennapok során is rendkívül kellemes élményeket biztosít. Legyen szó komoly grillmesterről, vagy csak a családi összejövetelek tűzmesteréről, a megfelelő grillrács a sütögetés elengedhetetlen eszköze minden grillező számára.

A grillsütő lelke

Valószínűleg nem lepünk meg senkit, ha azt mondjuk, hogy a grillrács a grillsütő lelke, hiszen ennek segítségével tudjuk az ételt a hő fölött tartva elkészíteni, ami lényegében a legfontosabb célunk a sütögetés során.

Rövid írásunkban igyekszünk bemutatni a különböző grillrács típusokat, melyiknek mi az előnye, hátránya. Emellett kitérünk a grillrács karbantartására és a vásárlás előtt mérlegelendő szempontokra is.

Különböző grillrács típusok

Többféle grillrács létezik, mi most kétféle kategóriát különböztetünk meg. Az egyik az anyaguk a másik pedig a funkciójuk és ez alapján vizsgáljuk meg őket. Kiderül, hogy melyiknek mi az előnye, illetve a hátránya.

A grillrács anyaga szerint lehet

  • rozsdamentes acél,
  • öntöttvas
  • és bevonatolt acél.

A rozsdamentes acél általában a legdrágább, mivel rendkívül jó hőeloszlást és hosszú élettartamot várhatunk tőle. Komoly népszerűségnek örvendenek az öntöttvas eszközök is, ezeket azonban rendszeresen kell tisztítani, karbantartani. A kiemelkedő hőeloszlás  és a tökéletes végeredmény azonban sokak számára megéri.

A bevonatolt acél sokszor a legolcsóbb, a bevonat pedig egyszerre akadályozza meg a rozsdásodást és könnyíti a tisztítást. Hátránya viszont, hogy ha a bevonat lepattogzik, akkor cserélni kell.

Funkció tekintetében már jóval több féle verzió közül válogathatunk. Vannak egyszerű rácsok, ami minden grillsütőhöz kapható és szinte bármilyen ételhez használható. Ezen túl pedig vannak specifikus, bizonyos ételtípusok szem előtt tartásával kialakított grillrácsok. Ide tartozik a

  • wok rács;
  • a grillkosár;
  • a kebab rács;
  • a pizzakő tartó rács;
  • a grill serpenyő és
  • a halsütő rács.

Ezek – ahogy a nevük is mutatja – sokszor specifikus ételek elkészítésénél játszanak szerepet. Akik gyakran grilleznek, azoknak mindenképpen érdemes ezek között is keresgélnie, hiszen nagyban elősegítik a tökéletes végeredményt.

Grillrács karbantartása

A grillrács tisztítása több szempontból is fontos. Egyrészt meghosszabbítjuk vele a rács élettartamát, másrészt biztosítjuk vele az étel minőségét és óvjuk az egészségünket is. A tisztán tartott grillrács egyenletes hőeloszlást biztosít, higiénikus, a lerakódott zsír és olaj nem kap sütés közben lángra és az ételt is megkíméli a kellemetlen mellékízektől.

A grillrács tisztítását el kell végezni a grillezés előtt, ekkor a már felmelegített rácsot hosszú nyelű grillkefével dörzsöljük át. Hasonló módon kell tisztítani a grillezés után is, a még meleg, de már nem forró rácsot. Időnként (legalább a szezon elején és végén) pedig érdemes hosszabb időre szappanos vízbe áztatni a rácsot, majd alaposan átdörzsölni, leöblíteni és hagyni megszáradni.

Fontos szempontok a vásárlás előtt

Grillrács vásárlása előtt a legfontosabb szempontok közé tartozik a rács mérete – hiszen, ha nem passzol a grillsütőbe, akkor feleslegesen vásároltuk – valamint az anyaga. Korábban már leírtuk, hogy melyik anyagnak mi az előnye és a hátránya, ezeket érdemes figyelembe venni.

Ezen túl nyilván fontos szempont az ár és a grillrács gyártója. Ezen túl pedig figyelembe vehetünk esztétikai szempontokat is, hiszen vannak különleges mintával rendelkező rácsok, amely minták az ételen is megjelennek a sütés közben, de ez már teljes mértékben egyéni preferencia kérdése.