A sör és a gyömbér

0
981
gyömbérsör

A hagyományos gyömbérsör édesített, szénsavas, általában alkoholmentes . A hagyományok szerint gyömbérfűszer, élesztő és cukor természetes fermentációjával állították elő. A napjainkban kapható gyömbérsöröket nem főzik, hanem a gyártás során íz- és adalékanyagokkal, szénsavval látják el.

Már az ókori Kínában és Indiában is használták a gyömbért terápiás céllal és ételek ízesítésére. A nyugati féltekén italokat is fűszereztek vele. Napjainkban is sokan nyúlnak a gyömbérért hasonló célokkal. Megtaláljuk a zöldségesnél frissen, olaj formájában és teát is főzhetünk belőle. Kivonatát ízmentesen kapszula formájában vihetjük be a szervezetünkbe. Gyömbért tartalmazó növényi kivonat alapú készítmény fellelhető az USA vitamin webáruház kínálatában.

A főzött gyömbérsör az angliai Yorkshire-ből származik, majd Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Írországban, Dél-Afrikában és Kanadában is népszerűvé vált. A 20. század elején érte el a népszerűsége csúcsát.

Alkoholos gyömbér sör

A főzött gyömbérsör az Egyesült Királyságból származik, de világszerte értékesítik. A címke alapján  könnyen megkülönböztethető a hagyományosabb kereskedelmi gyömbérsöröktől. Egyébként is több gyömbéres sör márkát találhatunk az üzletek polcain.

Az eredeti gyömbérsört úgy készítik, hogy vizet, cukrot, gyömbért, opcionális összetevőket, például citromlevet és tartárkrémet, valamint GBP-t hagynak erjedni néhány napig, és a cukor egy részét alkohollá alakítják.  Az erjesztés megindításának alternatív módja a gyömbéres sörindító használata, – gyakran „gyömbérbogárnak” nevezik – , amelyet víz, sör- vagy sütőélesztő, gyömbér és cukor keverékének fermentálásával lehet készíteni. Egy hét, vagy annál hosszabb erjesztés közben adják hozzá a cukrot naponta, az alkoholtartalom növelése érdekében. Gyömbér is hozzáadható. Ha kész, akkor ezt a koncentrált keveréket leszűrik, vízzel és citromlével hígítják, majd palackozzák. Ezt az eljárást alkalmazza néhány gyömbérsör-gyártó.

Gyömbérsör üdítőital

Az alkoholmentes gyömbérsör gyömbérrel ízesített szénsavas üdítőital. Példa erre a Stoney, a The Coca-Cola Company terméke, amelyet széles körben értékesítenek Dél- és Kelet-Afrikában. Az Egyesült Királyságból származó Fentimans gyömbérsör az alkoholmentes gyömbérsör egyik példája, amelyet fermentációval állítanak elő.