SUPozás egészségügyi előnyei: A test és lélek egészségéért

0
270
sup_lelek_egyensuly

A SUP nemcsak egy szórakoztató vízi tevékenység, hanem nagyon sok egészségügyi előnnyel is jár. Cikkünkben ennek jártunk utána.

A teljes testet edzi

SUP egy kiváló, teljes testre ható sport, hiszen az evezés során minden izmot megmozgat, azaz a lábunkat, a karunkat, a fenekünket, a hátunkat és a vállunkat is. A lábunkkal tartjuk meg egyensúlyunkat a deszkán, a felsőtest izomzata végzi az evezést. A középső testet az evezés és az egyensúlyozás kombinációja erősíti. Mivel erősíti testünk középső részét, így hozzájárul gerincünk egészségéhez és a testtartásunk javításához.

Kardiovaszkuláris egészség

Egy roppant jó kardiovaszkuláris edzés a SUP-ozás, hiszen edzés közben a szívritmusunk gyorsul, amely ezáltal fejleszti az aerob állóképességünket. A rendszeres sportolásnak köszönhetően a szív- és érrendszeri betegségek kockázata csökken, javul a vérkeringésünk és a vérnyomásunk.

Segít a relaxálásban és csökkenti a stresszt

A vízben való mozgások legtöbbje segíti a relaxációt és csökkenti a stresszt. Nincsen ez másképpen ennél a sportnál sem. A természet közelsége, a víz halk sodrása vagy csobogása nyugtató hatással van az idegrendszerünkre. A friss levegő és a napsütés pozitívan befolyásolja hangulatunkat, így oldja a stresszt.

Segítségével fejleszthető az egyensúlyérzékünk

Mivel a deszkán egyensúlyoznunk kell, így ezt a területet biztosan fejleszti. A test koordinációját és a stabilitást is segíti, így, ha többet gyakoroljuk, akkor el tudjuk kerülni a különféle baleseteket és sérüléseket.

Az edzésekkel zsírt égetünk, így könnyebben beindul a fogyás

Az aktív sportolás során izmaink megfeszülnek és testünk energiát igényel a mozgáshoz. A kalóriaégetés fokozódik és ez hozzájárul a fogyáshoz, valamint az ideális testsúly megtartásához.

Javítja a mentális egészségünket

SUP vásárlás jó döntés lehet, hiszen a sport javítja a mentális egészségünket is. Az idilli vízi környezet és a mozgás közben relaxálhatunk, amely csökkenti a hétköznapok miatt kialakult stresszt és segít a depresszió leküzdésében is.

Szociális kapcsolataink javulhatnak

Általában ez egy közösségi tevékenység, hiszen a túrákon nem vagyunk egyedül, hanem társasággal sportolunk. Sokan a családjukkal vagy a barátaikkal vágnak bele a vízi kalandokba, de gyakorta szolgál csapatépítő tréningként is.

Nő a természet iránti tiszteletünk

Mivel közvetlen kapcsolatba kerülünk a vízzel és annak környezetével, így hozzájárulhat a környezettudatosságunk erősítéséhez is. Az ilyen túrákon bizonyára mindenki jobban odafigyel a szemetelésre és ember valamit környezet együttműködnek a víz és a környezet védelme érdekében.