Így javíttasd a DSG váltót

0
1180
DSG javítás

A DSG váltó sokkal kedveltebb a sofőrök körében, mint a mechanikus vagy a hagyományos automata váltó. Hosszabb élettartamát a kevesebb kézi beavatkozásnak köszönheti, hiszen pár sör után se tudsz nagy kárt tenni benne. Persze azért inkább ne vezess, ha néhány órán belül hódoltál a sörivás élvezetének.

Mint ahogy eszedbe jut a nagy nyári melegben, hogy leönts egy pohár sört, úgy kell arra is gondolnod, hogy DSG váltód olajcseréjéről gondoskodj a megfelelő rendszerességgel, tehát legalább 6 havonta. Még ennél sűrűbben is időszerű lehet az olajcsere, ha sokat jársz az autóddal. Ilyenkor érdemes inkább a kilométerszámlálót figyelni és 60 ezer kilométerenként olaj után nyúlni. Csak így tudod megtartani kifogástalan állapotát.

A vezetési stílusunkhoz kiválóan alkalmazkodó duplakuplungos sebességváltó sebességfokozatait két váltóban osztották el. Míg az elsőbe a páratlanok, addig a másikba a párosak és a hátramenet került.

Igaz, hogy a DSG váltó nagyon megkönnyíti a vezetést, viszont, ha probléma van vele, akkor nem tudjuk a garázsban egy sör mellett megbütykölni, bármennyire is szeretjük az ilyen szombat délutáni programot. Javítása mindenképpen szakembert kíván, aki a munkálatok részeként egész biztosan váltóolajat is cserél majd. Figyelj, hogy kire bízod nagy becsben tartott DSG váltód, olyan szerelőt válassz, aki a az autóelektronikához és hidraulikához is ért.

No de lássuk csak, milyen hibajelenségekkel számolhatsz! Kezdjük azzal, hogy akármennyire is rutinos sofőr vagy és az autóvezetési vizsgád már igencsak a múlté, kedvenc söröd pedig még csak vár rád a hűtőben, mégis indulásnál úgy rángat az autó, mint kezdő sofőr korodban. Nehezen tudsz sebességbe kapcsolni, a tolatás pedig a hátramenetbe kapcsolás hiánya miatt csak a szomszéd segítségével megvalósítható. Ha figyelmes vagy, akkor hallhatsz némi búgó vagy csörgő hangot a váltó irányából és észreveheted, ahogy egy kis fogaskerék hívja fel magára a figyelmet a műszerfalon.

Na most eljött az ideje annak, hogy kivedd a hűtőből a jól behűtött söröd, letelepedj a fotelba és felhívd a DSG javítás profi szakembereit.