Családi konfliktusoknál nem jó tanácsadó az alkohol

0
315
családi problémák

A házasság, a gyermekvállalás bizony együtt jár a konfliktusokkal is, hiszen a folyamatos alkalmazkodás kihívást jelent minden családtag számára. Hogy a konfliktusoknak lesznek -e negatív hatásai, az a választott megoldási stratégián múlhat.

A családban kialakult nézeteltéréseket csakis közösen lehet megoldani, mégpedig abban a közegben, ahol azok keletkeztek. Nehéz jól bánni a konfliktusokkal, főleg akkor, ha érzelmileg mélyen érintve vagyunk. Sajnos gyakori rutin, hogy a viták alkalmával egymás után kerülnek elő a sörösüvegek a hűtő mélyéről, majd a kialakult összetűzés komolyabb veszekedéssé, adott esetben tettlegességgé fajul. Nem véletlen a mondás, hogy az alkohol nem jó tanácsadó, hiszen az érintettek lelkén is komoly sebek keletkezhetnek egy ilyen esemény hatására. Nem csak a megbánás, hanem a bizalomvesztés is csak hosszan tartó folyamattal visszafordítható, ezért legjobb, ha a józan gondolkodás mezsgyéjén maradunk.

Természetesen előfordulnak olyan konfliktusok, aminek megoldása segítség nélkül nem megy és ez gyakran érthető is. Sokan nem tudják, hogy a pszichológus hatékony segítséget jelenthet családi konfliktusok esetén is.

Szembenézni a konfliktussal

Ami gondot okoz, hogy könnyebben eljutunk indulataink elszabadulásáig, egymás sértegetéséig, mint a gyengeségeinkkel való szembenézésig. Félünk megmutatni belső bizonytalanságainkat, tartunk a változásoktól és a meghozandó döntések elől vitába menekülünk. Közben folyamatosan nyomaszt a szeretet elvesztésétől való félelem, ami mély érzelmekkel árnyékolja be a józan, reális gondolkodást.

Megelőzhetők a konfliktusok, de nem mindegy, hogy milyen módon

Azzal, hogy az alkohol felé fordulunk, nem fogjuk megelőzni, csak elnyomni a problémákat, amik később mélyebbről és komolyabban törhetnek elő, esetleg párosodhatnak addig elszenvedett sérelmekkel, illetve újabb konfliktusokkal. Ez egy igen rossz megoldási stratégia. A konfliktus elkerülése passzív megoldás, hiszen elhanyagolja a probléma lényegét. Nagyon nem érdemes várni a konfliktus megoldásával.

A családi konfliktus megoldása

A konfliktus felvállalása az első lépés a sikeres megoldás felé. Vállalnunk kell saját igényeinket, bátran képviselnünk kell saját érdekeinket, de emellett fel kell vállalnunk hibáinkat is. Sőt, családtagjaink igényeire is oda kell figyelnünk.

Ha közösen felismerjük a megoldás, előrelépés lehetőségét, az már egy újabb mérföldkő a megegyezés felé. Ha nem, akkor segítséget kérhetünk. Ehhez megfelelő szakembert a pszi.hu oldalon találunk.