A tökéletes házi kenyér titka

0
250
házi kenyér

A kenyér fontossága életünkben nem vitatható. Elvileg ez az egyetlen étel, amely annyira fontos volt és fontos a mai kor embere számára is, hogy a kereszténység leghíresebb imájában is megtalálta a helyét. Megszoktuk, hogy a kenyér olyan hétköznapi dolog, amelyet megtalálunk minden élelmiszerüzlet kínálatában, köztük az Aldi újság és Aldi akciós újság lapozható változatainak hasábjain is. Az egyes Aldi akciók keretein belül pedig számos kenyérfajta közül választhatunk kedvezményes áron. Azonban gyakran megfeledkezünk a kenyér szervezetre gyakorolt fontosságáról és főleg az elkészítési módjáról. A következő sorokban a házi kenyér világába teszünk egy betekintést, és mutatunk egy egyszerű receptet is, ami a régi kenyér ízére, zamatára emlékeztethet bennünket.

A fő összetevők, amelyekből hagyományos házi kenyeret süthető

A történelmi fejlődés elvezetett minket ahhoz, hogy milyennek kell lennie az ideális kenyérnek: fehérnek, nagyon puhának és szeletelhetőnek. A modern tudomány azonban felfedezte a teljes kiőrlésű gabonafélék táplálkozási előnyeit, és egyre többen részesítjük előnyben a házi kenyér tömörebb állagát és egészségesebb formaváltozatát. A házi kenyér receptjei ezért egyre keresettebbek, és egyre többen kezdenek lemondani az iparilag elkészített kenyér vásárlásáról, és visszatérnek a hagyományos házi kenyér receptekhez. Nem szabad félnünk attól, hogy otthon készítsünk kenyeret.

A történelemből kiderül, hogy az emberek jóval azelőtt készítettek házi kenyeret, hogy számítógépet vagy kerékpárt feltalálták volna. A kenyér az ember által tervezett és készített legrégebbi élelmiszer. Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy ma már gond nélkül elkészíthetjük a házi kenyeret egy speciális házi kenyérsütőgép segítségével, ami gyakorlatilag megkímél minket a tészta, az egységes sütés és a felügyelet miatti gondoktól. Több funkciós kenyérsütő gépeket találni a Lidl újság online lapozható formaváltozataiban szintúgy, mint a Lidl újságok és Lidl akciós újságok hasábjain.

Lássuk azonban, mik az alapvető hozzávalók a házi kenyér egyszerű és könnyű elkészítéséhez.

A kenyér legfontosabb összetevője a liszt. Több fajta lisztet is használhatunk kenyérsütéshez. A finom kenyérliszt magas fehérjetartalmú liszt. Ez nagyobb térfogatú kenyeret eredményez, mivel több gluténkötést tartalmaz. A búzekenyérliszt a legtöbb kenyérhez használható. Előnyös liszt kenyérreceptekhez gépben vagy klasszikus sütőben. A gluténtartalom különbsége a finomliszthez képest nagyon kicsi, kevesebb, mint 1 százalék.  A teljes kiőrlésű liszt nem tartalmaz sok glutént, azonban korpát és csírákban gazdag, amelyek a gluténmolekulák közé telepednek. Ezt a fajta lisztet általában finom vagy búzakenyérliszttel kombinálják, ami eltérő zsemlemorzsa állagot eredményez.

Az élesztő a tökéletes kovászos kenyér titkos összetevője. Száraz vagy természetes formában kapható. A kovászos kenyér receptjeiben az élesztő a szénhidrátok és víz fogyasztásával szaporodik és nő, az erjedés során szén-dioxid és bizonyos mennyiségű etil-alkohol szabadul fel. Amíg van benne levegő, addig az élesztő szaporodik. Kenyérkészítéshez friss élesztő vagy kovász használata javasolt. Sok tapasztalt pék úgy véli, hogy ez jobb ízt eredményez. Hátránya, hogy a friss élesztő nagyon hamar lejár, elromlik, ezért vásárlás után azonnal fel kell használni, esetleg le kell fagyasztani.

A harmadik fontos összetevő a víz. Víz nélkül nem lenne kenyerünk. A víz hozzájárul a kenyértészta ízeinek homogenizálásához. Néhány házi kenyérreceptben azonban víz helyett tejet is használhatunk. A víz sütés közben gőzzé alakul, ami hozzájárul a kenyér puhaságához. A víz elengedhetetlen összetevője az élesztő aktiválásának és az erjedési folyamat elindításának.

A só a házi kenyér elengedhetetlen kelléke. Rendkívül fontos, hogy a készítményhez hozzáadott só adagját jól mérjük. A kovászos kenyérreceptekben a só szerepe, hogy mérsékelje az élesztő hatását, hogy a tészta ne keljen túl gyorsan. Akinek azonban sómentes diétát kell követnie, annak hiányozhat az összetételből. A hagyományos házi kenyérreceptekben leggyakrabban használt zsírfajta az olaj, lehetőleg olívaolaj és a vaj. A zsírok beborítják a gluténmolekulákat, így azok már nem tudnak könnyen egyesülni egymással. Ez a jelenség hozzájárul a kapott kenyér puhaságához. A cukor olyan összetevő, amely nélkül szinte nem tudunk meglenni. A cukor édességet ad, és elősegíti a kenyér barnulását. A cukor fő szerepe a kovászos kenyérben, hogy táplálékot biztosítson az élesztő számára. A cukor lágyítja a tésztát és megtartja a nedvességet a késztermékben.

Egyszerű házi kenyér recept

Ez a házi fehér kenyér receptje egyszerű és kevés hozzávalóból kihozható. Szükségünk lesz 1 kg fehér kenyérbúzalisztre, 10 g friss élesztőre, vízre, sóra és cukorra. Az élesztőt a vízzel és kevés cukorral felfuttatjuk majd hozzáadjuk a lisztet és a sót és puha tésztát gyúrunk belőle, melyet meleg helyen pihentetjük. Majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Időközönként vízzel megspriccelhetjük. Hasznos módszer egy házi kenyérrecept megtanulására, amely idővel rutinná válhat.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a házi kenyeret nem olyan nehéz elkészíteni, és nem kell félnünk a receptek gyakrabban történő kipróbálásától. Módja lehet az egész család számára fontos és egészséges, bármikor felhasználható élelmiszerek biztosításának. A friss kenyér íze és illata a házban minden bizonnyal hozzájárul a jólétünkhöz.