A gerincsérv tünetei: az 5 leggyakoribb kérdés válasszal együtt

0
41
gerinctorna

Ahogy haladunk előre az időben, a porckorongok a természetes folyamatok következtében elkopnak, a szövetek nem lesznek túl rugalmasak, ráadásul a csigolyák közötti távolság is csökkenni kezd. Egyetlen rossz mozdulat elég ahhoz, hogy szakadás történjen, ennek következménye, hogy a kocsonyás anyag kitüremkedik, ami aztán nyomás alá helyezi az idegeket. A hatalmas fájdalommal járó gerincsérv tünetei azonban sokfélék lehetnek.

Az alábbi cikkünkben az öt leggyakoribb kérdést válaszoljuk meg a betegséggel kapcsolatban.

1.  Mik a gerincsérv leggyakoribb tünetei?

A fő problémát a fájdalom jelenti, innen ismerheted fel a gerincsérv tüneteit. Sokszor csak nagyon enyhe, idővel azonban elviselhetetlenné válik. Az, hogy hol jelentkezik, szintén egyénfüggő, hiszen egész távol a gerincünktől is érezhetjük. A gerincsérv csak fokozatosan, esetleg egy rossz mozdulat, vagy túlzott terhelés következtében jelentkezik. A gyakran megjelenő kellemetlen érzés viszont már súlyosabb problémát vetít előre. Amikor már elhatalmasodott, akkor a fájdalom a karokba és a lábakba is kisugározhat, valamint bizsergés, zsibbadás és érzészavar, valamint mozgászavar és reflex kiesés jelentkezhet. A nyomás alatt lévő idegekben ugyanis már nem megfelelő a vérellátás, ami hatással van az izmokra és az idegekre is.

2.  Reggelente is fájhat?

Természetesen, hiszen az emberek nagy részének reggelente merevebbek az izmai, hiszen a sok mozdulatlanul töltött alvás után senki sincs bemelegedve. Éppen ezért nem árt felkelés előtt és után mozogni, nyújtózkodni egy kicsit. Aki még ezt követően is zsibbadást és fájdalmat érez, annak valószínű, hogy a mozgása is korlátozott. Joggal gyanakodhatunk gerincproblémára.

A nyaki gerincsérv tünetei közé tartoznak a karok és az ujjak, valamint az ágyéki gerincsérv esetén a lábak, illetve a lábujjak zsibbadása. Az ujjakkal történő fogás sokszor válik nehézkessé, másoknál pedig még az ülés és állás is gondot okozhatnak.

3.  Előfordulhat nyaki fájdalom porckorongsérvtől?

Aki reggel fájdalmas és elaludt nyakkal ébred, ami folyamatosan fennáll, az bizony gyanakodhat. A több napig tartó mozgáskorlátozottságot okozó tünet a felkarban, a vállban, az ujjakban, valamint a lapockáknál is jelentkezhet. A kellemetlen izomfeszülés és a fájdalom a nyaki gerincsérv fő tünetei közé tartoznak. A probléma viszonylag gyorsan enyhítheti egy személyre szabott gyakorlat sorral, amit otthon folyamatosan elvégezve megelőzhetjük, hogy a tünetek a jövőben újra jelentkezzenek.

4.  Hogyan előzhetjük meg a tünetek súlyosbodását?

A helytelen és előre helyezett fejtartást mindenképpen szüntessük meg, hiszen ez hatalmas terhelést ró a porckorongra. Aki ülő munkát végez, annál gyakori gond a fájdalom, hiszen a rossz fejtartás következménye, hogy idővel szinte egész nap fáj a derék, a váll, a nyak vagy éppen a hát.

A McKenzie módszernek köszönhetően azonban megtudhatjuk, hogy milyen a helyes ülés, az állás, ráadásul a gyógytornának hála megerősíthetjük a gerincstabilizáló izmainkat. Ez a kezelés ráadásul már kialakult sérv állapotán sokat tud javítani. A gyógytornász minden esetben személyre szabott kezelési tervet állít fel, így a gyakorlatsort ránk szabva állítja össze. Akadnak olyan klinikák, ahol a személyes gyógytorna mellett otthoni videóhívásos gyógytorna is kérhető, így tényleg a legjobb segítséget kaphatjuk meg.

5.  Mik a deréktáji gerincsérv tünetei?

Az ágyéki gerinc sérvnek szintén különféle tünetei lehetnek. A régóta tartó derékfájdalom, fáradtság érzet a derékban egyáltalán nem normális és megszokott. Ilyenkor egy hosszú állást követően gyakran esik jól egy kis előrehajlás. Mikor a gerincsérv már kialakult, akkor viszont ennek következménye az erős fájdalom, mindegy mennyire akarunk hajolgatni.

Súlyosabb esetben előfordulhat, hogy a fájdalom a lábakba és a lábujjakba sugárzik át, bizsergés és zsibbadás tapasztalható. A kellemetlen tüneteken azonban nagyon jó eredménnyel javíthatunk gyógytorna segítségével. Ahhoz azonban, hogy a bajt megelőzzük, fontos elsajátítani a helyes testtartást, valamint stabilizációs tornagyakorlatokat végezni.