Hogyan hat az emésztésünkre egy pohár kávé vagy éppen cukros üdítőital elfogyasztása? Mire figyeljünk, ha kifejezetten érzékenyek vagyunk bizonyos italokra? Alábbi cikkünkben pontosan ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat!
A koffein segíthet felpörögni, de érdemes mértékkel fogyasztani
A reggeli kávé sokak életében fontos szerepet játszik, hiszen a napindító koffeinadag nélkül nehezebb felpörgetni a teljesítményünket. Egy átlagos felnőtt ember pedig akár 300 mg-nál több koffeint is fogyaszthat naponta, azonban a túlzott koffeinbevitel emésztési problémákat és gyomorfájdalmat is okozhat. Nem beszélve arról, hogy a túl sok koffein hosszú távon a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is növelheti.
Mennyi koffeint ajánlott fogyasztani?
- Egy csésze kávé legfeljebb 200 mg koffeint tartalmazzon. Ezzel megelőzhetjük a gyomorpanaszokat és az alvászavarokat is, viszont kellő stimulációt kapunk ahhoz, hogy egy kicsit magasabb fordulatszámon pörögjünk az elkövetkezendő órákban.
TIPP: Sportolás előtt kávé helyett akár egy edzés előtti formula és glutamin segítségével is kiegészíthetjük az étrendünket. Glutamint ugyan a szervezetünk is előállít, viszont edzés és stressz hatására többre lehet szükségünk, ezt pedig étrend-kiegészítővel tanácsos pótolni.
A cukros és szénsavas üdítőket érdemes teljes mértékben mellőzni
A cukor és a szénsav egyaránt puffadáshoz és akár gyomorégeshez is vezethet. Refluxban szenvedők számára különösen nem ajánlott ilyen üdítőket fogyasztani, hiszen alaposan megemelhetik a gyomorsavszintet. Persze időnként 1-1 pohár üdítő még beleférhet, viszont az is csak étkezés közben vagy után. Ha tehetjük, igyunk inkább cukormentes italokat, vagy készítsünk friss gyümölcsből innivalót – ha utóbbit választjuk, akkor biztosan nem fog édesítőszer és cukor sem a szervezetünkbe jutni.
Az alkohol erős gyomorirritációt okozhat
Az alkoholos italok egyrészt irritálják a gyomor nyálkahártyáját, másrészt megemelik a savtermelést is. Természetesen itt is a mérték a lényeg, viszont vannak, akik már egyetlen pohárnyi alkohol elfogyasztása után is gyomorpanaszokról számolnak be. Egy viszont biztos: a túlzott alkoholfogyasztás garantáltan gyomorfájdalmat idéz elő, továbbá étvágytalanságot és hányingert is eredményezhet.
A hosszú távú alkoholfogyasztás súlyosbíthatja a gyomorfekély tüneteit. A fekélyek pedig nem mások, mint fájdalmas, nyílt sebek a gyomor nyálkahártyáján. A gyomorfekély tünetei között a fájdalom mellett az erős izzadás és az étvágytalanság is megtalálható. Célszerű tehát minden esetben csak mértékkel alkoholt fogyasztani, hiszen az alkohol kifejezetten káros lehet az emésztőrendszer számára.
Még mindig a víz jelenti a legjobb választást
A víz elősegíti a tápanyagok lebontását, és nem terheli túlzottan az emésztőrendszert. Támogatja a rostok lebontását és emésztését is, aminek köszönhetően hozzájárul a gyomor és az emésztőrendszer egészségének megőrzéséhez. Egy felnőtt ember számára napi 2-3 liter vizet ajánlott fogyasztani, azonban a nyári hónapokban akár több folyadékra is szüksége lehet a szervezetünknek.
A víz nem feltétlenül unalmas
Habár az íze kevésbé izgalmas, mint a népszerű üdítőitaloké, viszont egy kis kreativitással saját kezűleg is nagyszerű ízvilágot hozhatunk létre. Adjunk hozzá friss citromot vagy más gyümölcsöket, melyeket kifacsarhatunk, vagy kisebb darabokra vágva a vízbe is helyezhetünk. Készítsünk limonádét citromból, dinnyéből vagy éppen zöldalmából, és élvezzük akár minden egyes nap a természetes ízeket.
Amennyiben mégis egy kicsit édesebb ízekre vágyunk, akkor egy minimális cukor vagy édesítőszer hozzáadása jelenti a megoldást. Azonban figyeljünk a testünk jelzéseire, és gyomorfájdalom vagy emésztési panaszok esetén azonnal csökkentsük a cukor és az édesítőszer mennyiségét is.
Válogassuk meg alaposan, hogy miből mennyit iszunk, hiszen az emésztőrendszerünk kifejezetten érzékeny lehet egyes italokra. Ha tehetjük, elsősorban csak vizet fogyasszunk, a koffeint és az alkoholt pedig szorítsuk minél jobban háttérbe. Kíméljük minél tudatosabban a szervezetünket!