Tippek, hogy ne legyen váratlan kiadás a hobbink költsége

0
116

A hobbijaink remek módot biztosítanak arra, hogy kikapcsolódjunk, élvezzük a szabadidőnket és egy kicsit kiszakadjunk a hétköznapi mókuskerékből. A problémát az időhiányon kívül az jelentheti, hogy ezek a tevékenységek gyakran rejtett költségekkel járnak együtt, melyeket nem biztos, hogy a pénztárcánk is elbír. De mit tehetünk azért, hogy ezek a kiadások ne érjenek minket váratlanul? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban. 

Miért fontos, hogy legyen egy hobbink?

Az életünk tele van stresszel és kihívásokkal, legyen szó a munkáról, a családról vagy a mindennapi élet kisebb-nagyobb gondjairól. Ebben a hektikus világban különösen fontos, hogy találjunk egy olyan tevékenységet, amely kikapcsolódást és örömet nyújt a számunkra: ezt jelenti egy jó hobbi. 

Egy ilyen program kiváló lehetőséget teremt arra, hogy egy kicsit kiszakadjunk a világból, lenyugodjunk, ezáltal képesek legyünk egy kis időre elfelejteni a gondjainkat. Ez jót tesz a mentális egészségünknek, csökkenti a szorongás és akár a depresszió tüneteit is. A szenvedélyünk gyakorlása során új készségeket sajátíthatunk el, ezáltal folyamatosan fejlesztjük magunkat, legyen szó a nyelvtanulásról, a zenélésről, a kertészkedésről vagy éppen a sportolásról. Ennek köszönhetően tovább megőrizhetjük a szellemi frissességünket, javíthatjuk a memóriánkat vagy fejleszthetjük a problémamegoldó képességünket, mely előnyöket a mindennapi életünkben is kamatoztathatjuk. 

Sok olyan passzió létezik, melynek segítségével új embereket ismerhetünk meg, kibővíthetjük a szociális hálónkat, ami szintén rendkívül fontos a mentális egészség szempontjából. Ha tudjuk, hogy jók vagyunk valamiben, azzal nő az önbizalmunk és olyan pozitív megerősítéseket kaphatunk, melyek az önértékelés szempontjából nélkülözhetetlenek. 

Láthatjuk, hogy a hobbi – bár természetesen nem létszükséglet – elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, boldog élethez, esetenként azonban jelentős költségekkel is együtt járhat. Ha mégis szeretnénk egy ilyen elfoglaltságot beépíteni a mindennapjainkba, először is fontos, hogy alapvetően rendbe tegyük pénzügyeinket: lássuk, ezt hogy tehetjük meg!

Hogyan készüljünk fel a hobbinkkal járó kiadásokra?

Ha szeretnénk elkerülni azt, hogy a kedvenc kikapcsolódásunkkal járó költségek váratlan kiadásként merüljenek fel, egy kis tudatosságra és tervezésre lesz szükségünk. Persze mindenkit behatárolnak anyagi lehetőségei, mégsem kell kétségbe esni, hiszen több módszer is van arra, hogy a pénzügyeinket egy kicsit helyrehozzuk.

Készítsünk költségvetést

Ahhoz, hogy tisztában legyünk a tényleges lehetőségeinkkel, először is át kell vizsgálnunk, hogy mire és mennyit költünk. Ha erre még nem került sor, a bevételek és kiadások átlátható kezelése érdekében a pénzügyi tervezés első lépése legyen egy bankszámla nyitása; bár sokaknak a kockás füzet is bevált módszer, mégis egyszerűbb a pénzmozgásokat az internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatással lekövetni.

Most egy kicsit unalmasnak tűnő feladat következik, ugyanis az elmúlt néhány hónap – esetleg egy teljes év – adatait kell átvizsgálnunk. Először is számítsuk ki, hogy összesen mekkora jövedelemmel rendelkezünk, majd írjuk össze egy táblázatban, hogy mik a havonta (vagy éppen évente) jelentkező fix kiadások, melyeken nem tudunk csökkenteni: ide tartozik a lakáshitel, a bérleti díj, a rezsiköltség vagy éppen a biztosítások díja. Ez után következhetnek azok a kiadások, melyek minden hónapban felmerülnek, de esetlegesen csökkenthetőek: az élelmiszer, az üzemanyag, a ruházkodás vagy a különböző előfizetések költségei. 

Ha ezzel megvagyunk, már láthatjuk, hogy a bevételünkhöz képest mekkora összegű a havi rendszeres kiadásunk. Ha soknak érezzük, akkor nincs más megoldás, egy kicsit szigorúnak kell lenni saját magunkkal: gondoljuk át, hogy hol tudnánk spórolni. A mindennapos ételrendelés helyett főzhetünk, az új ruhák vásárlása helyett körülnézhetünk a szekrényünk mélyén, az autó helyett pedig néha sétálhatunk, vagy választhatjuk a tömegközlekedést is. Ha megtaláltuk a túlköltekezés okát, máris jelentősebb összegeket takaríthatunk meg minden hónapban.

Tegyünk félre

Ha sikerült csökkenteni a kiadásainkon, a következő lépés legyen az, hogy egy bizonyos összeget minden hónapban elkülönítünk: ez lesz a hobbi-alap, melyből a felmerülő költségeinket finanszírozhatjuk. Jó megoldás lehet egy megtakarítási számla nyitása, ahova rendszeresen átutaljuk a félretett pénzünket, így az nem lesz szem előtt, és egy impulzusvásárlás során nem veszíthetjük el a fejünket.

Ha még mindig nem elég…

Mi a helyzet akkor, ha a havonta félretett pénzünk még mindig nem fedezi a hobbink költségeit? Ha máshol már nem tudjuk visszafogni a költéseinket, akkor egy megoldás van: a bevételt kell növelni. Ehhez találnunk kell egy másodállást, melyet akár össze is kapcsolhatunk a passziónkkal: a fényképezés szerelmesei vállalhatnak portré- vagy rendezvényfotózást, a kézműves foglalkozások gyakorlói eladhatják az általuk készült ékszereket, dísztárgyakat, azok pedig, akik a konyhaművészetekben jeleskednek, megrendelésre készíthetnek süteményeket, tortákat. 

Szinte minden hobbihoz kapcsolhatunk valamilyen pénzkereseti lehetőséget: sportolóként lehetünk személyi edzők, zenészként felléphetünk helyi eseményeken vagy eladhatjuk saját termesztésű zöldségeinket. Legyünk egy kicsit kreatívak és biztosan találunk olyan elfoglaltságot, amivel egy kis extra bevételhez juthatunk

A hobbi nem kell, hogy luxus legyen

Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban azt a tényt, hogy kikapcsolódásra igenis szükségünk van, ha pedig az általunk választott tevékenység nagyobb költségekkel jár együtt, azt valahogy elő kell teremtenünk. Amennyiben a hobbink igazán fontos nekünk, biztosan találunk valamilyen módot arra, hogy gyakorolhassuk: éljünk egy kicsit tudatosabban, fogjuk vissza a felesleges kiadásokat és meglátjuk, a szükséges összeget elő fogjuk tudni teremteni. 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.