Min múlik a műanyag ablakok szigetelési teljesítménye?

0
269
Több dolgon is múlik a műanyag ablakok szigetelési teljesítménye: keret, üveg és vasalat.

Ez a cikk a műanyag ablakok szigetelési teljesítményéről szól, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy a lakás megfelelő szigetelése ennél összetettebb dolog: a tető, a homlokzat-lábazat szigetelése, a bejárati ajtók és a megfelelő fűtési rendszer egyaránt hozzájárulnak ahhoz, hogy korszerű és energiatakarékos legyen az otthonunk.

Egy jól szigetelt házat, lakást sokkal gazdaságosabban tudunk üzemeltetni, így hosszú távon sokat spórolunk a rezsiköltségeken, komfortosabban élhetünk, és ráadásul kevesebb lehet a CO2 kibocsátásunk is, vagyis környezettudatosabb lehet az energiahasználatunk.

Min múlik a műanyag ablak szigetelési teljesítménye?

Fontos tudnunk róla, hogy változott a szabályozási környezet: azoknak az épületeknek, amelyek 2022. június 30 -a után szereznek használatbavételi engedélyt, már teljesíteniük kell a közel nulla energiaigényű elvárást, vagyis el kell érnie legalább a BB energiaosztályt.

De nézzük meg a részleteket, hogy valóban pontos véleményt alkothassunk, hiszen több dologtól is függhet egy műanyag ablak szigetelési teljesítménye.

Milyen műanyag ablakot válasszunk? Az egyik fontos tényező a légkamrák száma, ami a hő és hangszigetelés szempontjából rendkívül fontos. Nem kell sokat találgatnunk, az idom u értéke adja meg a választ, ami a műanyag szerkezet hőleadására utal. Ez egy három légkamrás idomoknál általában 2,1-1,4 W/m2k, a magasabb például 6 légkamraszámú profilok akár 0,85W/m2K hőleadásúak is lehetnek, ami már nagyon kedvező.

Az idomok u értéke azonban csak a keretre vonatkozik, ennél fontosabb a teljes ablak hőátbocsátási tényezője, ami magába foglalja az üveget, illetve annak hőszigetelési tulajdonságait is. Tehát a legfontosabb az ablak beépítés utáni együttes hőátbocsátási adata, amelyet a beépítés minősége, szakszerű elvégzése is jelentősen befolyásolhat.

A következő fontos kérdés a vasalat. Ez biztosítja az ablakszárnyak megfelelő záródását. Fontos, hogy több ponton záródó, hibás működés gátlóval kiegészített, és akár több fokozatú szellőző funkcióval is ellátott megoldást válasszunk. (Például bukó-nyíló állás egyaránt legyen.)

Fontos kérdés az üveg

És eljutottunk a szigetelés szempontjából talán a legfontosabb műanyag ablak elemhez, az ablak üvegéhez. A legelterjedtebb a 4-16-4 mm-es rétegeződésű, kétrétegű, hermetikusan zárt, belső terű ablaküveg. Hőátadási tényezőjüket K értéknek nevezzük, ami a hőszigetelő képességet jellemzi. Azt mutatja, hogy az üveg 1 m2-én 1 óra alatt mennyi hőenergia áramlik át. Az alap érték 2,8 W/m2K érték, de van ennél sokkal jobb, 1,0 W/m2K értékű ablak is, ahol az argongáz töltésnek köszönhető a kedvezőbb érték elérése.

De választhatunk háromrétegű üvegezéssel is ablakot, ahol a hőveszteség már akár 0,6 W/m2K értékre is csökkenthető.

Bárhogy is legyen, a legfontosabb, hogy jó szakembereket válasszunk, akik korrekt tájékoztatást adnak, és minőségi munkát nyújtanak.