Alkalmi vagy hosszú távú bérlők: hogyan érdemes 2024-ben kiadni a lakásunkat?

0
163
lakáshitel kalkulátor

A lakáskiadás kiváló lehetőség arra, hogy ingatlanunk hozamát maximalizáljuk és egy kis extra bevételre tegyünk szert. Az elmúlt időszakban azonban az airbnb térhódításával sok bérbeadóban merül fel a kérdés, hogy mi a jobb megoldás: alkalmi vagy hosszú távú bérlőket keresni? Mindkét lehetőség előnyökkel és hátrányokkal jár, lássuk, hogyan érdemes döntenünk 2024-ben!

Érdemes ingatlanba fektetni?

Mindannyian tapasztalhattuk, hogy a lakások ára az utóbbi években jelentősen megemelkedett, ez azonban nem jelenti azt, hogy félretett pénzünket már nem éri meg ingatlanba fektetni.  Ennek oka az, hogy bár a növekedés nem lehet folyamatosan ilyen mértékű, lakásunk azonban még az ingatlanpiac stagnálása esetén is őrzi az értékét. 

Amennyiben valamilyen befektetési módon gondolkodunk, érdemes segítségül hívni egy lakáshitel kalkulátort, így könnyen megtudhatjuk, hogy milyen lehetőségeink vannak. Ha ugyanis kölcsönért is kell folyamodnunk a vásárláshoz, a törlesztőrészletek hosszabb távon szintén a mi vagyonunkat növelik. 

Amennyiben az ingatlant nem használjuk, annak bérbeadásából rendszeres havi jövedelemre tehetünk szert, lássuk tehát, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a rövid- illetve a hosszú távú lakáskiadás!

A hosszú távú lakáskiadás előnyei

Lakásunk bérbeadásával stabil és kiszámítható jövedelemre tehetünk szert. Számíthatunk arra, hogy minden hónapban ugyanazon a napon megérkezik számlánkra a bérleti díj, így azzal a havi költségvetésben nyugodtan tervezhetünk. 

A bérleti szerződést megköthetjük határozott vagy határozatlan időre, azonban a cél mindkét esetben az, hogy bérlőnk hosszabb ideig a lakásban maradjon. Ha alapos körültekintés után kiválasztottuk a megfelelő lakót és megkötöttük vele a bérleti szerződést, annak fennállása alatt adminisztratív dolgokkal már nem kell foglalkoznunk, így a lakáskiadásnak ezzel a módjával időt és energiát takaríthatunk meg. 

A bérlőnket tehát hosszabb távra választjuk, ezen folyamat során pedig lehetőségünk van több jelentkezővel is találkozni, majd mi dönthetünk, hogy kivel szeretnénk szerződést kötni. A bérleti jogviszony bizalmi jellegű, hiszen egy idegent engedünk saját lakásunkba, akit ráadásul nem tarthatunk folyamatosan felügyelet alatt. A kiválasztási folyamat teszi lehetővé azt, hogy a hozzánk leginkább passzoló embert találjuk meg.

További előnye a hosszabb távú lakáskiadásnak az, hogy ingatlanunkat nem kell mindenáron berendeznünk: sok bérlő éppen olyan lakást keres, ahova saját bútorait magával viheti. Így megelőzhetjük azt is, hogy az általunk vásárolt berendezési tárgyakat a lakó megrongálja.

A hosszú távú lakáskiadás hátrányai

A hosszabb távra kiadott lakás havi bérleti díja természetesen alacsonyabb, mint az alkalmi kiadásokból származó bevétel, így a lakás vásárlásába fektetett pénzünk hosszabb idő elteltével térül csak meg.

Vegyük figyelembe azt is, ha kiderül, hogy a bérlővel valamilyen gond van, a szerződés akkor is köt minket. Természetesen alapos indokkal felbonthatjuk azt, ekkor is fennáll azonban annak a veszélye, hogy lakónk nem hajlandó kiköltözni: ezt megelőzhetjük azzal, hogy a bérleti szerződést közjegyzői okiratba foglaljuk.

Az is fontos szempont, hogy ha nincs is nagyobb probléma a bérlőnkkel, ő akkor is életvitelszerűen használja a lakást, az tehát amortizálódik, nagyobb igénybevételnek van kitéve.

A rövid távú bérbeadás előnyei

Az airbnb az utóbbi években egyre népszerűbb választás nemcsak a befektetők, de a magánszemélyek számára is. Ennek oka elsősorban az, hogy magasabb bevételre számíthatunk: ha rövidebb időre, néhány napra adjuk ki a lakásunkat, úgy az egész hónapra számolva anyagilag sokkal jobban járhatunk. Az airbnb szállásokat főként turisták, sokszor külföldiek veszik igénybe, akik csak rövid ideig maradnak ott, ezért a rugalmasságért és kényelemért pedig hajlandóak magasabb díjat fizetni. 

Az airbnb előnye, hogy alacsonyabb karbantartási költségekkel számolhatunk. Természetesen megvan az esély arra, hogy az aktuális lakó romokban hagyja maga után az ingatlant, erre azonban szerencsére nagyon ritkán kerül sor. A rövid használat során a bérlők sokszor csak aludni járnak a lakásba, így az jóval lassabban amortizálódik, mint állandó lakó esetén. A kihasználatlan napokon pedig egyszerűen elvégezhetjük a szükséges kisebb felújításokat, amiket egy állandó bérlővel már egyeztetni kellene.

A rövid távú lakáskiadás hátrányai

Bár ahogy azt említettük, a rövid távú kiadás alapvetően magasabb bevétellel jár, számolnunk kell azzal is, hogy a lakás bizonyos napokon – például iskolaidőben vagy télen – nem lesz folyamatosan kihasználva, a felmerülő rezsiköltséget azonban ilyenkor is fizetnünk kell.

Fel kell készülnünk arra is, hogy sosem tudhatjuk, aktuális vendégünk milyen állapotban hagyja hátra a lakást: lehetséges, hogy komolyabb takarításra, esetleg helyreállítási munkák elvégzésére lesz szükség, melyek miatt ideiglenesen nem tudjuk az ingatlant hasznosítani.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a lakást még a legtisztább vendég után is ki kell takarítani, az ágyneműt és törölközőket lecserélni és kimosni, az pedig igen jelentős energiát emészthet fel, ha magunk végezzük el ezeket a feladatokat. 

Hogyan döntsünk?

Ahogy láthatjuk, számos tényezőt kell figyelembe vennünk amikor lakásunk bérbeadásáról döntünk. Tehát mielőtt a lakáshitel kalkulátor segítségével elkezdenénk a kölcsönfelvétel módját megtervezni, mérlegeljük a helyi lakáspiacot, az ingatlan állapotát és elhelyezkedését, valamint személyes körülményeinket is annak érdekében, hogy a számunkra legmegfelelőbb döntést hozhassuk meg.

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.