A leggyakoribb kérdések a szürkehályog műtéttel kapcsolatban

0
383
szürkehályog műtét

A szürkehályog a szemlencse elszürkülésével járó szembetegség, melynek kezelésére szemüveg nem alkalmas. A probléma kizárólag szürkehályog műtét útján oldható meg. Nézzük meg, mit érdemes tudni az operációval kapcsolatban!

Ezek a szürkehályog tünetei

A szürkehályog az időskorra jellemző látásprobléma, amelynek tünetei az egyre erősödő látásromlás, a szem fényérzékenysége, a színérzékelésben fellépő zavarok, a kettőslátás, a homályos látás és a romló térlátás.

A szürkehályog betegség fokozatosan jelenik meg, kezdetben szinte nincsenek is tünetei. Elsődleges formája az időskori vízvesztés következtében, másodlagos típusa azonban egyéb betegségek miatt alakul ki. Bizonyos problémák – például a cukorbetegség – pedig hajlamosít is rá.

Teendők szürkehályog műtét előtt

A szürkehályog kizárólag műtét útján kezelhető. A műtét során a szemész szakorvos érzéstelenítést követően egy pár milliméteres bemetszést ejt a szemen, amin keresztül eltávolítja az elszürkült szemlencsét, amelyet aztán műlencsével pótol. A műtét csupán néhány percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes.

Több mindenre is kell figyelni a szürkehályog műtét előtt és után. A műtétet megelőző vizsgálat mintegy 2 órát vesz igénybe, amelynek keretében látásélesség vizsgálat, szemnyomásmérés és pupillatágítás is történik, ezért érdemes kísérővel érkezni. Kontaktlencsét az ellenőrzés előtt nem, szemüveget viszont lehet hordani és a vizsgálatra is abban kell érkezni.

Kiegészítő vizsgálatok keretében történik meg a műlencsetervezés, valamint belgyógyászati vizsgálatokra (vérvételre, EKG-ra és vizeletvizsgálatra is) szükség van. A műlencse megtervezése során a szemek állapotát, valamint a beteg személyes igényeit, munkáját, szabadidős tevékenységeit, életmódját veszik figyelembe. Az eljárás során számítógépes technológia segítségével terveznek személyre szabott műlencséket a páciens számára.

Tudnivalók a szürkehályog műtét utáni időszakról

A műtét után problémamentesség esetén, rövid pihenést követően otthonába is távozhat a beteg. A tökéletes látás nem azonnal, hanem fokozatosan alakul ki. A legjobb eredmények a szürkehályog műtét után 4 héttel várhatóak.

Kezdetben előfordulhat diszkomfortérzés, könnyezés, fényérzékenység, ezek a kellemetlenségek azonban hamar elmúlnak. A műtétet követő hetekben ajánlott tartózkodni a gyakori hajolgatástól, a nehéz tárgyak emelésétől, a fokozott fizikai megterheléstől, a szaunázástól, uszoda látogatástól. A szemeket az első két hétben közvetlen víz nem érheti, ezért a tisztálkodást is érdemes kellő körültekintéssel, nagy óvatossággal végezni.

A műlencse műtét utáni 1-2 napon belül történik meg az első kontrollvizsgálat, két hónapot követően pedig a második. Ekkor már a műtét eredménye véglegesnek mondható, így a látásélesség megállapítására és szükség esetén (elsősorban monofokális lencse esetén) szemüveg felírására is sor kerül. Ezt követően elegendő évente egy alkalommal felkeresni a szemész szakorvost a szemek állapotának ellenőrzése céljából.

A szürkehályog műtét nagy biztonsággal végzett, gyakori eljárás, amely kiválóan alkalmas a szemlencse elszürkülésével járó betegség kezelésére. A tünetek észlelése esetén érdemes mielőbb orvoshoz fordulni és szükség esetén intézkedni az operáció elvégzéséről.