A hőlégbefúvók fajtái: melyiket érdemes választani?

0
282
csarnok

A hőlégbefúvókat a különféle létesítmények felfűtésére szokták hatékonyan alkalmazni. Általában a mezőgazdasági, az ipari épületek, emellett a raktárak, garázsok vagy éppen a csarnokok felfűtésére is alkalmas. Mivel igen nagy épületekről van szó, ezért érdemes olyan eszközt választani, amely képes ekkora terület befűtésére.

Mégis mi alapján válasszunk?

Nagyon körültekintően kell választanunk, hiszen ezek a gépek nem a legolcsóbbak közé tartoznak. Fontos, hogy tisztában legyünk a helyiség pontos méretével és az adott helyiség adottságaival. Az sem mindegy, hogy melyik típusú hőlégbefúvót választjuk, hiszen gázos, illetve gázolajos, valamint elektromos változatok is rendelkezésünkre állnak. A lényeg, hogy mindenképpen a költségtakarékosabb megoldást válasszuk.  Az ipari hőlégbefúvókról a Profibarkács is írt egy részletesebb útmutatót.

Mégis milyen esetekben érdemes ezen a beruházáson gondolkodni?

Nagyon sok területen válnak egyre népszerűbbé a hőlégbefúvók. A mobilis és a pornak, valamint a párának is igen jól ellenálló készülékek a legtöbb helyen tökéletes megoldást nyújtanak a megfelelő hőmérséklet biztosításához. Takarmány tárolók, gyárak, kertészetek, ipari épületek, csarnokok és gyártósorok, raktárak, istállók és ólak, növényszárítók, különféle rendezvénytermek és sátrak, sőt még a festési munkálatok során is segíthetnek a helyiségek befűtésében.  Az ipari hőlégbefúvókról a Profibarkács is írt egy részletesebb útmutatót.

Mi a különbség az elektromos, a gázolajos és a gázos hőlégbefúvó között?

Egy napelemmel felszerelt épület esetében teljesen nyilvánvaló, hogy az elektromos rendszerű gépet érdemes használni, hiszen így plusz kiadás nélkül azonnal üzembehelyezhető. Ha sok olyan gép van a területen, amely gázolajjal működik, akkor a gázolaj adott, így a gázolajos változat jöhet számításba. A gázos változathoz mindenképpen vezetékes gázra vagy gázpalackra lesz szükség.

Hogyan állapíthatjuk meg a fűtőteljesítményt?

A teljesítményt nem szabad alul kalkulálni, hiszen akkor nem fog megfelelő fűtőteljesítményt leadni a hőlégbefúvó és az egész beruházásnak semmi értelme nem lesz. Ha nem tudja befűteni az adott épületet, akkor minden igyekezetünk ellenére nem lesz megfelelő a belső hőmérséklet. A teljesítmény kiszámításához a légtér köbméterét össze kell szorozni a hőmérséklet különbséggel és az így kapott eredményt meg kell szorozni a hőleadási együtthatóval. Ha megvan az eredmény akkor azt el kell osztani 860-nal és így megkaphatjuk a szükséges kW értéket.

Láthatjuk, hogy igen könnyedén ki lehet számolni a szükséges teljesítményt, így vásárlás előtt ezt a lépést semmiképpen sem érdemes kihagyni, hiszen ez az, ami mindent eldönt. Emellett tényleg figyeljünk oda a körülményekre is, azaz milyen rendszerű gépet tudunk biztonsággal és költséghatékonyan működtetni. Gázolajos változatnál csak tiszta gázolajat használjunk, PB gázosnál csak palackos gázt használjunk és az elektromos változatnál pedig tényleg alaposan számoljuk ki a teljesítményt.